Doctor Silvia Clonda - Medic primar pediatru
Şef serviciu pediatrie CMDTAMP, Str. Washington 8-10
Vă împărtăşesc cu drag din experienţa dobândită de-a lungul anilor în creşterea, îngrijirea şi tratarea copiilor.
Pentru consultaţii la Dr. Silvia Clonda vă puteţi programa la numărul de telefon 0722.789.935
Numar total de intrebari:
Din ceea ce imi spuneti, doua lucruri imi par a fi in atentia noastra. Relatia dvs cu Alex si relatia dintre cei doi frati. De aceea este necesar, inainte de a ne putea pronunta cu privire la motivul ( ar putea fi un refuz puternic sau o forma de anorexie) pentru care Alex are probleme legate de alimentatie, sa aflam mai multe despre cum este el si cum este relatia cu fratele lui. Fiind gemeni, acest lucru face sa devina si mai important acest aspect.
Fratele lui cand a inceput sa manance cu lingurita? Le dati sa manance in acelasi timp?
Cum reactioneaza fiecare la masa?
Ati sesizat si alte diferente intre cei doi frati?
Daca din manuta accepta sa manance, il puteti lasa sa manance singurel. Poate fi o modalitate de a se hrani pentru moment.
www.centrupsihologie.ro
Inteleg din ceea ce imi spuneti ca problema este recenta si ca balbaiala a aparut o data cu intrarea in vacanta a copilului. Este adevarat ca o data cu incheierea gradinitei, copilul poate resimti lipsa educatoarei sau colegilor de joaca, activitatilor de acolo. Insa nu putem sti sigur daca asociem aparitia balbaielii cu acest lucru.
Chiar daca isi petrece majoritatea timpului acasa, acesta este un mediu familiar si securizant pentru el. Aparitia unei modificari in limbajul sau ar putea fi rezultatul unei schimbari sau situatii care se petrece in familie.Poate e o perioada mai speciala pentru el sau in care se petrec anumite transformari cu cei din jurul lui, cu care el ar putea rezona.
De cele mai multe ori balbaiala este o consecinta a impactului pe care situatiile, evenimentele, relatiile, trairile il au la nivelul afectivitatii pe care la aceasta varsta copilul nu reuseste sa o gestioneze intotdeauna singur.
Incercati sa discutati cu el, sa va apropiati de el mai mult, pentru a putea sesiza daca balbaiala apare in anumite momente sau in general, daca este legata de anumite persoane, de o dificultate a copilului, de o teama sau de o precipitare a sa.
In masura in care veti considera ca aceasta problema se acutizeaza sau pune reale dificultati in incercarea copilului de a se exprima, puteti apela si la un consult de specialitate in prezenta unui psiholog sau logoped. www.centrupsihologie.ro
Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba ar fi necesar sa cunoastem mai multe despre fetita dvs si cum s-a dezvoltat limbajul ei in acest timp, pana la varsta de 4 ani si 9 luni. Cand ma intrebati cum sa o determinati, va referiti la faptul ca nu vorbeste deloc? Sau exista anumite dificultati in modul in care ea se exprima?
Cand au aparut primele cuvinte? Cum se manifesta ca bebelus?
Ea merge la gradinita? Este important modul in care ea relationeaza cu ceilalti si cum ajunge sa exprime nevoile, dorintele sale.www.centrupsihologie.ro
Asta a fost optiunea ei. Poate a considerat ca este mai bine sa vorbeasca cu ai tai. Cand intrebi "ce sa fac?" la ce te referi? Cum crezi ca am putea noi ca psihologi sa te ajutam?
Sigur ca atat timp cat esti minora, parintii trebuie sa stie despre problemele tale si de asemenea poti vorbi cu ei inainte de a cere ajutor.
Cum este relatia cu parintii tai?
Inteleg ca exista momente tensionate din cauza unor neintelegeri si certuri intre parintii tai si ca asta te afecteaza mult, prin ceea ce ei iti spun cand sunt furiosi, suparati.
Este firesc sa simti nevoia sa vorbesti cu cineva despre asta. Nu stiu daca cu ei poti vorbi atunci cand situatia este linistita, nu stiu nici care sunt relatiile tale cu fiecare dintre ei.
In cazul in care exista si probleme in relatiile lor cu tine, acestea ar putea fi rezolvate fie prin niste discutii pe care sa le aveti impreuna, fie cu ajutorul unui psiholog daca si parintii tai sunt de acord.
Incearca sa comunici cu ei sa le arati ce simti si modul in care te afecteaza.
www.centrupsihologie.ro