Doctor Silvia Clonda - Medic primar pediatru
Şef serviciu pediatrie CMDTAMP, Str. Washington 8-10
Vă împărtăşesc cu drag din experienţa dobândită de-a lungul anilor în creşterea, îngrijirea şi tratarea copiilor.
Pentru consultaţii la Dr. Silvia Clonda vă puteţi programa la numărul de telefon 0722.789.935
Numar total de intrebari:
Pentru a putea afla cauza este nevoie sa cunoastem mai multe lucruri despre copil. Spuneti ca de o luna de zile au aparut aceste manifestari autoagresive, insotite si de o sensibilitate si iritabilitate crescuta a copilului.Exista vreo situatie, o schimbare sau o intamplare pe care sa o puneti in legatura cu aceste manifestari?
Copii mici reactioneaza agresiv atunci cand parcurg sau asista la situatii tensionate pe care nu le inteleg si nu le pot exprima.
Este important sa il impiedicati sa se loveasca sa gasiti o metoda prin care sa-l linistiti.
Care sunt activitatile lui de zi cu zi, cu alte persoane cum relationeaza?
Va pot recomanda sa mergeti sa consultati un medic si chiar un psiholog in masura in care aceste manifestari se accentueaza si nu reusiti sa gasiti o solutie.
www.centrupsihologie.ro
Din ceea ce imi spuneti se pare ca au fost doua schimbari majore in acelasi timp: nasterea bebelusului si schimbarea gradinitei.
Astfel, fetita dvs depune fetita face eforturi sa se adapteze si sa integreze ceea ce s-a schimbat in jurul ei si in modul ei de viata. Atunci cand se cand se naste un frate apar modificari ale comportamentului si manifestari ale copilului mai mare care pun in evidenta modul in care incearca sa se adapteze la noul statut, nemaifiind copil unic si nemaiavand toata atentia dvs. Acum are de impartit timpul si disponibilitatea parintilor cu cel mic.
Este important sa va spuna ce simte si sa vorbiti cu ea despre ce se intampla la gradinita, ce ii place, ce nu ii place, ce este dificil, despre relatia cu fratiorul ei.
www.centrupsihologie.ro
Din ce imi spuneti inteleg ca isi da cu palmele in cap si va loveste ori de cate ori nu ii convine ceva. Acest mod violent este cel in care el reuseste sa exteriorizeze frustrarea si furia.
Baietelul vorbeste? dvs si ceilalti vorbiti cu el in aceste situatii cand este agresiv?
A incerca sa vorbiti cu el reprezinta un prim pas in incercarea de a gasi o metoda prin care sa-l linistiti cand este nervos
De asemenea este important sa va feriti si sa il feriti si pe el de lovituri, sa-l tineti pentru a nu se lovi si sa-i vorbiti ca sa se calmeze
Spuneti-mi cate ceva despre activitatile copilului si despre relatia sa cu membrii familiei.
Exista si alte aspecte care va ingrijoreaza?
www.centrupsihologie.ro
Plansul fetitei este modul ei de a-si exprima suferinta pe care o resimte atunci cand o situatie nu este asa cum se asteapta ea, sau cand lucrurile se intampla altfel decat isi doreste. Intr-adevar, copiii au o toleranta scazuta la frustrare si accepta mai greu schimbarea sau refuzul, reactionand in multe feluri pentru a-si exprima aceasta dificultate.
Insa din ceea ce imi spuneti, pare a fi vorba de ceva ce este destul de amplificat, fetita apeland tot timpul la aceasta modalitate de a se exprima: plansul.
Inteleg ca prezenta dvs o linisteste. Reusiti sa vorbiti cu ea despre plansul ei, despre ceea ce o sperie sau o face sa reactioneze asa?
Aceasta manifestare a existat de cand era mai mica sau a aparut la un moment dat, atunci cand fetita a trait sau a parcurs o situatie anume?
Este dificil pentru ea deoarece suferinta exprima in plans poate fi adesea insotita si de vinovatia pe care o resimte atunci cand ii spuneti ca va supara cu plansul ei.
De asemenea este importanta si starea dvs si modul in care reusiti sa gasiti o solutie.
In masura in care simtiti ca sunteti coplesita de suferinta fetitei, puteti apela si la ajutorul unui psiholog, pentru ca impreuna cu el sa intelegeti ce reprezinta plansul fetitei.
www.centrupsihologie.ro
Din ceea ce imi spuneti, baietelul dvs pare foarte inteligent si bine dezvoltat intelectual pentru varsta lui. Insa, pe plan relational exista niste dificultati din ceea ce inteleg. Pe de o parte nu este atras de ideea de a se juca cu ceilalti copii sau cu jucariile, iar pe de alta parte sunt niste probleme la gradinita.
Ma intreb alaturi de dvs de unde acest neinteres fata de activitati cu alti copii. El cum se joaca cand este singur? Care sunt activitatile lui acasa? In relatie cu dvs cum este?
Agresivitatea in general nu apare fara motiv. Ea este o modalitate in special a copiilor mici de a exprima ceea ce nu pot exprima in cuvinte: nemultumire, suferinta, confuzie etc. Ar putea fi o problema de adaptare, legata de incapacitatea lui de a intra in relatie cu ceilalti copii. Pedepsirea lui si izolarea intr-un colt al clasei nu face decat sa accentueze furia si suferinta copilului .
Incercati sa vorbiti cu el despre cum este la gradinita, sa va povesteasca cum se simte acolo, cum se joaca cu ceilalti copii.
www.centrupsihologie.ro