Doctor Silvia Clonda - Medic primar pediatru
Şef serviciu pediatrie CMDTAMP, Str. Washington 8-10
Vă împărtăşesc cu drag din experienţa dobândită de-a lungul anilor în creşterea, îngrijirea şi tratarea copiilor.
Pentru consultaţii la Dr. Silvia Clonda vă puteţi programa la numărul de telefon 0722.789.935
Numar total de intrebari:
Inainte de a ne pune intrebarea daca exista o cauza de natura psihologica si daca ticul fetitei exprima ceva anume, cum ar fi neliniste sau teama sau o agitatie determinata de anumite situatii care se petrec in jurul ei, recomandarea mea este sa consultati intai medicul pediatru pentru a va asigura ca nu este vorba despre o problema in dezvoltarea motorie.
Despre adhd nu putem vorbi decat in jurul varstei de 4-5 ani. Agitatia bebelusilor o punem pune mai degraba in legatura cu o stare de neliniste. Plansul, miscarile permanente, somnul dificil, agitatia, transpiratia, toate sunt modalitati ale copilului de a exprima ceea ce simte, dat fiind ca la aceasta varsta micuta nu poate gasi alte modalitati de a comunica.
Este important ceea ce se intampla in jurul lui (situatii in familie, schimbari, evenimente deosebite etc) si in special este importanta starea persoanelor apropiate cum sunteti dvs. Ceea ce simtiti dvs se transmite si copilului datorita legaturii foarte intense. Daca sunteti ingrijorata, preocupata, speriata, trista sau nelinistita, si ea simte toate aceste lucruri si le manifesta. Este ca un schimb continuu de emotii si trairi.
Expunerea copiilor unui astfel de mediu violent poate determina si din partea lor aparitia unor reactii agresive ca o modalitate de aparare. Este important pentru copii sa poata comunica, sa poata exprima ceea ce se intampla la gradinita si cum se simt ei in aceasta situatie. In conditiile in care nu ati gasit intelegere din partea conducerii si situatia nu a putut fi analizata, ceea ce va pot recomanda este sa aveti in vedere schimbarea gradinitei. Cautati sa pastrati ca o prioritate confortul copiilor si gasirea unui mediu potrivit pentru ei si mai putin solutionarea unor probleme ce tin de organizarea institutiei, probleme care sunt greu de abordat si care presupun si o reactie negativa la adresa dvs.
Starea de nervozitate si agitatie a baietelului poate exprima mai multe lucruri. In cazul copiilor mici, in absenta capacitatii de a pune in cuvinte, de a gasi cuvinte care sa exprime ceea ce simt, alte manifestari sunt alese pentru a ne transmite care este starea lor. Felul in care se manifesta se leaga de ceea ce simt. Starea lui ar putea fi in legatura cu trairi legate de furie, de teama ce pot proveni din ceea ce se intampla in jurul sau si din modul in care ajung la el anumite situatii. De cand au aparut aceste manifestari? Cum este relationarea lui in familie?
Agresivitatea este o modalitate de a exprima o suferinta, o neputinta. Este important si contextul familial, daca exista anumite evenimente sau situatii care ar putea avea un impact asupra copilului. Copiii sunt foarte receptivi la ceea ce se intampla in familie si pot deveni o portavoce a unui conflict sau suferinte familiale.
Va puteti adresa si unui psiholog pentru a afla impreuna care este cauza acestei nervozitati si agitatii. Va recomand in Constanta pe dna psiholog Carmen Damian, 0744321341.
Din ceea ce imi scrieti poate fi vorba despre o imagine de sine scazuta, dar si de o dispozitie depresiva. Este important sa aflam cum a ajuns sa considere despre ea ca este "proasta", pentru ca increderea in sine se construieste inca din copilaria mica si este in stransa legatura cu aprecierile si confirmarile persoanelor importante din viata copilului. Ma intreb ce inseamna pentru ea sa isi faca lectiile si de ce acest moment se asociaza cu o stare de teama si chiar suferinta. Plansul denota o sensibilitate crescuta care se poate accentua in timp si ii poate creste suferinta.Va recomand sa va adresati si unui psiholog.