Cum rezolvam conflictele ce apar in relatia parinte – copil

1. Majoritatea conflictelor dintre parinti si copii se nasc datorita calitatii interactiunii (relationarea) dintre cei doi. E de responsabilitatea adultilor, sa imbunatateasca calitatea interactiunii atunci cand se nasc probleme sau disarmonie.

2. Nu e deloc inteligent sa va focusati asupra problemei in sine. Cercetati mai degraba interactiunea voastra zilnica, si considerati urmatoarele puncte:

    
3. Asculta-te pe tine atunci cand ii vorbesti copilului tau si gandeste-te cum te simti tu atunci cand o autoritate draga tie iti vorbeste la fel. Copilul tau poate foarte bine trai experienta frustrarii, agresiunii, iritarii tale, nu e nimic rau in asta. Responsabilitatea sau vina pentru sentimentele tale nu le are insa niciodata copilul ci intotdeauna adultul!  

4. Gandeste-te bine cum te simti tu momentan si cum e relatia momentana in casa intre adulti.

5. Controleaza sa vezi cum se simte copilul tau in institutia educationala.

6. Cand problema s-a rezolvat, e o idee excelenta sa "sarbatoriti" asta, de pilda luand impreuna masa, stand impreuna relaxati. Povesteste-i copilului tau ce ai invatat din problema respectiva si multumeste-i scurt si clar pentru aportul sau.  

In fiecare familie exista conflicte. Conflictele care nu se rezolva revin sub forma de probleme. Aceasta inseamna ca ele revin in intervale tot mai scurte de timp si au influenta negativa asupra atmosferei familiale. Nicio familie nu poate evita conflictele sau problemele!
Majoritatea isi dau tot posibilul sa se comporte cat mai bine, cei mai multi parinti insa au sentimentul ca ceea ce fac nu e destul. De aceea,  nu exista nici un motiv insa sa va simtiti vinovati. Acest sentiment poate fi punctul de pornire pentru a incepe sa preluati ca adulti mai multa responsabilitate personala in relatia cu copilul. Viata impreuna cu copiii este un proces reciproc de invatare, in care adultul are carma in maini.
In acest fel poti face loc cresterii tale personale si copilul tau te are drept model si invata de la tine  sa se comporte responsabil fata de ceilalti.  

Daca dupa mai mult timp dupa ce ai apelat la aceste ganduri si problemele persista e foarte competent sa ceri ajutor sau inspiratie din afara.