Copii la varsta lui De ce?

Copii la varsta lui De ce?

Psihologie - 28 Noiembrie 2007

Copii la varsta lui De ce?
In jurul varstei de 2 ani si jumatate-3 ani, copilul incepe sa puna intrebari in legatura cu orice. Dintr-o data, gaseste tot felul de lucruri asupra carora vrea sa se lamureasca. Este un moment important in viata lui si a noastra, un moment in care se consolideaza (inca o data) relatia dintre noi.

Daca tinem cont de stadiile determinate de psihologul Jean Piaget, la aceasta varsta, copilul se afla in stadiul preoperational, incepand sa foloseasca gandirea simbolica. Copilul stie ce este o cana, chiar daca nu o vede. El incearca sa afle cat mai multe, incluzand achizitiile din sfera limbajului in activitatea de cunoastere a lumii inconjuratoare.

Cum se construieste gandirea?

De la nastere, copilul intra intr-un proces de asimilare si prelucrare a informatiilor, incepe adaptarea adecvata in diferite imprejurari si la situatii noi, deductia, generalizarea, corelarea si integrarea datelor si partilor initial disparate, anticiparea consecintelor, compararea variantelor de actiune si retinerea cailor optime, rezolvarea de probleme cu grade sporit de dificultate.

Operatiile specifice gandirii provin din interiorizarea treptata a unor actiuni pe care copilul le face mai intai in mod real, in practica de fiecare zi. Apoi, incepe sa-si structureze gandirea care se bazeaza pe comparatie, analiza, sinteza, abstractizare si generalizare. Comparatia consta intr-o apropiere pe plan mintal a unor obiecte sau fenomene cu scopul stabilirii asemanarilor si deosebirilor dintre ele, insa acestea presupun analiza si sinteza, comparatia fiind doar momentul initial al reflectiei care necesita alaturarea mintala pentru a putea sa stabileasca potrivirile ori nepotrivirile. Analiza este separarea mintala a unor obiecte si fenomene sau a unor insusiri, parti, elemente ale lor, iar sinteza - o legatura stabilita intre obiecte, fenomene sau diferitele lor parti, elemente sau insusiri. Abstractizarea este o analiza a esentialului, izolarea pe plan mintal a unor aspecte sau relatii esentiale intre obiecte si fenomene. Generalizarea se caracterizeaza ca fiind operatia prin care extindem o relatie stabilita intre doua obiecte sau fenomene asupra unei intregi categorii.

Pana a ajunge la acest nivel de gandire exista o evolutie indelungata si plina de complicatii.

Acum, el pune intrebari. Si vrea raspunsuri care sa il ajute sa se construiasca. Primii catre care se indreapta sunt parintii lui, persoanele care il securizeaza afectiv. Se simte relaxat sa intrebe si este increzator ca il putem lamuri. Este un moment decisiv, am mai spus-o, caci, prea grabiti sau prea tensionati, putem face cateva erori grave pentru noi si copilul nostru. Daca nu ii vom raspunde copilului, nu ii satisfacem nevoia de cunoastere. Sunt doua variante: ori abandoneaza, limitandu-si foarte mult ariile de cunostere, ori se va orienta catre altii, pierzand increderea in noi. Va gasi o alta persoana care sa ii raspunda si nu se stie daca acea persoana ii va raspunde in asa maniera incat el sa poata construi ceva.

Aici intervine (ne)stiinta noastra. Uneori este greu sa detii toate adevarurile pe care ni le solicita micutii despre pitecantropi, starile de agregare ale apei sau emisferele lui Pluto. Nu, nu va pune acest gen de intrebari la 2 ani, dar spre 3 ani si jumatate... si trebuie sa ii raspundem corect. Nu este nici o rusine sa ii spunem ca nu stim, dar ne vom interesa si ii vom spune. Dar nu trebuie sa uitam niciodata sa ne interesam si sa ii spunem, asa cum i-am promis!

Cristina Popescu.
Citeste restul articolului aici

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti