Parintii transmit mesaje negative copiilor?

Parintii transmit mesaje negative copiilor?

Psihologie - 05 Septembrie 2007

Parintii transmit mesaje negative copiilor?

Injonctiuni

Parintii transmit copiilor mesaje in circumstante foarte variate. Uneori aceste mesaje provin dintr-o parte a parintelui care este nefericita, anxioasa, dezamagita, frustrata. Desi aceste mesaje pot parea irationale, ele sunt perfect plauzibile pentru acea parte a parintelui care le transmite si pot fi contracarate. Aceste tipuri de mesaje poarta numele de injonctiuni.

Care sunt injonctiunile?

Lista injonctiunilor este nelimitata insa exista o serie extrem de frecventa, printre care:

Nu

Aceasta injonctiune este data de parintii care se tem. Datorita fricii ei nu le permit copiilor sa faca lucruri normale, obisnuite: "nu alerga", "nu te catara", "nu urca scarile". Uneori, acesti copiii care primesc acest mesaj nu au fost doriti si au activate in parinti dorinta ca acesti copii sa nu existe. Apoi, pe fondul vinovatiei generate de aceste dorinte si al panicii, comportamentul parintilor devine supraprotector. Alteori, acest comportament apare pe fondul unei pierderi anterioare prin boala sau accident, iar parintele care nu si-a dus la capat doliul dupa acea pierdere va incerca sa previna repetarea situatiei limitand comportamentul explorator si initiativele copilului in orice directie. Acesti copii vor creste cu ideea ca nimic din ce fac nu e bine si nu vor avea incredere in propria capacitate de decizie.

Nu fi

Acesta este printre cele mai letale mesaje. El poate fi transmis direct, exprimand fata de copil dorinta de a nu fi fost nascut sau indirect, accentuand la nesfarsit sacrificiile facute de parinti. Exista mai multe cai de inducere a acestui mesaj, chiar si fara cuvinte, nonverbal, prin absenta contactului fizic, a mangaierii, prin neparticipare si neimpartasire emotionala, prin abuz fizic. Acest mesaj este foarte des implicit cand mama moare la nastere sau cand nasterea a fost dificila. Orice afirmatie care are contine ideea ca fara copil viata parintilor ar fi fost mai buna, contine injonctiunea Nu fi.

Nu fi apropiat

Daca un parinte descurajeaza initiativele de apropiere ale copilului, copilul va percepe mesajul Nu fi apropiat. Absenta sau deficitul de contact fizic, incurajari, laude, aprecieri pot conduce la o astfel de interpretare din partea copilului. Pierderea unei persoane cu care copilul avea o relatie apropiata il poate conduce pe copil sa traga concluzia ca nu merita sa te apropii, sa fii apropiat pentru ca la un moment dat oamenii mor si atunci vei suferi si decide sa nu mai fie niciodata apropiat de nimeni.

Nu fi important

Daca unui copil nu i se permite sa vorbeasca si este desconsiderat el poate sa resimta mesajul Nu fi important. Acest mesaj poate fi foarte usor transmis si in mediul scolar unde criteriile de evaluare pot include multe desconsiderari si prejudecati.

Nu fi copil

Acest mesaj este dat de parintii care solicita din partea copiilor indeplinirea unor sarcini corespunzatoare unei varste superioare sau inadecvate pentru acel statut, cum ar fi acela de a avea grija de frati mai mici. El este transmis si in cazul in care parintele urgenteaza dobandirea achizitiilor specifice diferitelor niveluri de dezvoltare ale copilului sau cand i se spune ca doar copiii plang si copilul este recompensat pentru comportamente de adult.

Autor: Cezara Dasu - psiholog. Citeste restul articolului aici.
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti