Cum sa nu le creem copiilor dependenta de parinti

Cum sa nu le creem copiilor dependenta de parinti

Psihologie - 05 Septembrie 2007

Cum sa nu le creem copiilor dependenta de parinti
In fiecare parinte exista dorinta de a-si vedea copilul crescand mare, puternic, independent, eficient. Si in fiecare parinte exista dorinta de a-si vedea copilul ramanand mic, slab, dependent. Puterea acestor dorinte este variabila in functie de procentul pe care il detine fiecare in raport cu cealalta.

in fiecare persoana exista un Copil

Dorinta de a avea copii care cresc si devin puternici si independenti nu necesita explicatii. Ea este prezenta inca din regnul animal, unde puii sunt antrenati de mici pentru supravietuirea autonoma si apoi impinsi din cuib. Dorinta de a avea copii care raman agatati de parinti necesita explicatii pentru ca ea contrazice ratiuni biologice fundamentale ale rolului parental. Singurul mod in care putem intelege cum apare si persista aceasta dorinta este prin intermediul teoriei care afirma ca in fiecare persoana exista un Copil interior care isi pastreaza aceasta varsta si acest tip de experienta pe tot parcursul vietii acelei persoane. Aceasta dorinta deci este dorinta Copilului interior din parinte.

Sa privim in interiorul parintilor

Un parinte nu este un parinte rau pentru ca are in interiorul lui un Copil interior care isi doreste sa aiba copii care raman dependenti. Toti avem un astfel de Copil, este uman sa iti doresti asta uneori dar este important ca parintii sa faca alegerea care uneori pare mai grea, aceea de a sustine si incuraja cresterea si maturizarea copilului.
Cum se naste o astfel de dorinta? Raspunsul la aceasta intrebare il putem obtine daca privim in interiorul parintilor.

Autor: Cezara Dasu - psiholog. Citeste restul articolului aici.
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti