A avea sau nu teme de vacanta

A avea sau nu teme de vacanta

Educaţie - 12 Ianuarie 2016

Anul acesta Mos Craciun a fost foarte darnic cu copiii si pe langa masinute, papusi, tablete si alte asemenea jucarii ce aduc bunurie in sufletul lor, le-a mai adus si o vacanta de iarna mai mare. Mai mare in comparatie cu anii trecuti sau mai bine zis cu ce erau obisnuiti copiii dar si parintii. O vacanta mare si frumoasa de trei saptamani nu a avut insa doar consecinte pozitive ci si unele mai putin placute. Exista o lege nescrisa cum ca, daca vacanta este foarte mare copiii vor uita imediat ce au invatat de la inceputul anului si pana acum. Cei mici din gradinite nu vor mai stii culorile, nu vor mai putea sa numere pana la 10, semnele pregrafice le vor juca feste si se vor amesteca in mintea lor iar cei mari vor avea probleme si mai mari corespunzatoare varstei. De aceea, cu cat vacanta este mai lunga cu atat temele de vacanta sunt mai stufoase pentru ca nimic din ce a fost predat sa nu se piarda pe vreun derdelus sau sa se ascunda prin cotloanele vreunui joc pe calculator.
Aceasta dilema a temelor ce trebuie sa fie sau nu prezente in vacantele copiilor  nu este deloc noua. Oare prezenta lor este absolut necesara?

Stim cu totii ca ”repetitia este  mama invatarii”, dar trebuie sa ne gandim in acelasi timp daca de fiecare data si in orice conditii repetitia este necesara. Daca un copil poate face cu usurinta un bastonas de ce ar trebui sa mai faca inca 5 pagini de bastonase?

Temele pentru acasa pot fi constructive, ele pot consolida anumite notiuni, cunostinte dar performanta nu poate fi atinsa prin practicarea unor activitati care-i displac copilului in totalitate  si nu-i produc deloc placere. Mai degraba aceasta este calea sigura catre anxietate, inhibitie intelectuala, tulburari somatice, ce se vor intoarce ca un bumerang impotriva unei dezvoltari armonioase ale copilului.
Aceste teme ajung mai repede sau mai tarziu sa puna presiune nu numai pentru copil in cauza dar si pe intrega familie ce se vede obligata sa vegheze cu multa precautie asupra rezolvarii acestora. Nu de putine ori apar conflicte in interiorul familiei : cine ramane cu cel mic sa mai exerseze putin si cine pleaca la cumparaturi, cand se poate pleca in vizita sau chiar mai mult decat atat: vom lua cu noi sau nu caietele  cand vom pleca la ski.
In incercarea de a evita astfel de conflicte si a nu strica atat vacanta copilului dar si putinele zile libere pe care le aveti de sarbatori, iata cateva idei ce ar putea veni in ajutorul copiilor si parintilor:


Adoptati o atitudine pozitiva inca de la inceput.  Remarcile de genul „ niciodata nu suportam temele de vacanta cand eram mic”, ”eu lucrez pana pe 31 si nu vreau sa aud de lectiile tale” sau ” ce o vrea doamna invatatoare sa faca din voi” nu il vor ajuta pe copil in nici un fel. Dimpotriva, in mintea lui se va naste un conflict ce il va pune intr-o mare dificultate, o situatie pe care nu va sti cum sa o gestioneze. O abordare pozitiva in sensul in care va fi asigurat ca va gasi un sprijin in dumneavoastra, fara sa uitam insa ca acesta sarcina se afla in responabilitatea copilului, ii va fi de mai mare folos.

Copilul sa aiba o perceptie corecta a temelor. Copiii resimt de multe ori aceste teme ca fiind o povara sau chiar o pedeapsa. Acest lucru isi are cu siguranta originea in modul in care a perceput de la inceput efectuarea temelor. In cuvinte simple le putem explica copiilor ca acestea nu reprezinta o pedeapsa ci ele fac parte din viata fiecarui copil care a crescut si merge la scoala, ca exista cu siguranta si lucruri mai putin placute pe care le avem de facut, dar temele nu ii vor rapi tot timpul destinat jocului sau a altor lucruri care ii fac placere. Modelul parintelui care are si el cateodata de facut ”teme pentru acasa” de la serviciul lui ii pot ajuta pe unii copii care isi doresc sa fie ca mami sau ca tati. Timpul este o dimensiune pe care copiii o percep mai greu la varstele mici astfel incat acesta trebuie ”tradus” in limbajul lor.


Copilul sa inteleaga ca temele nu sunt ale lui mami sau tati
. De multe ori din dorinta de a scapa mai repede  de povara temelor  multi parinti ii ajuta mult prea mult sau chiar realizeaza in locul lor temele sau proiectele pe care le au copii lor. Aceasta poate si dintr-o dorinta ca tema sa fie perfecta, fara de cusur. Va trebui ca parintii sa inteleaga ca o greseala surprinsa de doamna invatatoare nu va pricinui o paguba mai mare decat aceea  a adoptarii din partea copilului al unui rationament conform caruia nu are voie sa greseasca niciodata, ca nu e permis sub nici o forma sa gresesti. Neputinta de a realiza ”tema perfecta” resimtita de copil il va pune pe acesta in pozitia de a cere ajutor de fiecare data si astfel se va intra int-un cerc vicios din care cu greu se va putea iesi. Asadar chiar daca la inceput va fi mai greu, incet incet copilul isi va asuma responsabilitatea efectuarii temelor.


Sa stabiliti un program.
Cel mai bine ar fi sa stabiliti de comun acord inca de la inceputul vacantei cand anume vor fi efectuate aceste teme. Un program bine stabilit de la inceput ii vor da posibilitatea copilului sa nu stea in permanenta cu gandul la teme si sa stie ca va avea intradevar zile libere doar pentru joaca pe care si-o doreste atat de mult. Sfarsitul vacantei este de multe ori un bun moment de reluare a temelor dat fiind faptul ca ele vor face si usor usor trecerea catre activitatea intensa ce urmeaza sa inceapa.

Ioana Cozma
Psihopedagog

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti