Intre joc si invatare

Intre joc si invatare

Educaţie - 22 Iulie 2015

"Despre un copil nu se poate spune ca el creste si atat, trebuie sa spunem ca el se dezvolta prin joc”(Jean Chateau)

Alaturi de invatare, creatie si munca, jocul este principala metoda prin care omul se raporteaza la realitatea inconjuratoare. Prin joc, omul invata si in acelasi timp se dezvolta din toate punctele de vedere. Renumitul Claparéde spunea ca individul este obligat sa recurga la joc din doua motive: pentru ca este incapabil sa presteze o activitate serioasa din cauza dezvoltarii insuficiente si din pricina unor imprejurari care se opun indeplinirii unei activitati serioase care sa satisfaca dorinta respectiva. Jocul, ca si activitate, nu oboseste omul, deoarece raspunde tendintelor de afirmare, refulate de necesitatile muncii, lasand impresia unei relaxari totale. Insa raportandu-ne la prescolari, „jocul ocupa un loc important, deoarece, jucandu-se, copilul isi satisface nevoia de activitate, de a actiona cu obiectele reale sau imaginare, de a se transpune in diferite roluri si situatii care-l apropie de realitatea inconjuratoare”(Schiopu, 1970).

In gradinita, cat si in familie, jocul este indispensabil, deoarece indiferent de momentul in care se desfasoara, raspunde nevoii launtrice de a se juca a copilului. Insa ce este cel mai important de retinut, este ca gradinita furnizeaza mediul ideal pentru ca aceste jocuri sa se realizeze in mod organizat. In jocurile organizate, fiecare participant are o responsabilitate de care sa se achite, folosindu-si inteligenta si talentul. Fiecare participant trebuie sa se concentreze pe ceea ce face si pe rezultatul final. Unele jocuri solicita forta fizica sau au un anumit grad de complexitate, care le permite copiilor sa gandeasca logic si sa ia propriile decizii.Indiferent de mediu, fie ca este gradinita, fie ca este familie, jocul are o serie de reguli ce trebuie respectate. In ziele noastre, intrucat societatea este intr-o continua schimbare, iar timpul parintilor este limitat, jocul poate deveni o corvoada, iar uneori chiar plictisitor, din cauza caracterului repetitiv. Pentru ca timpul petrecut cu copilul dumneavoastra sa capete alte valente, va propun mai jos, cateva variante de joc pe care le puteti incerca acasa, pe strada sau chiar in parc.


Lantul tematic
In acest joc ,,lantul” este o insiruire de cuvinte in care noul cuvant trebuie sa inceapa cu ultima litera a cuvantului precedent. Daca se alege un anumit domeniu, lantul devine ,,tematic”: lantul apelor, lantul scriitorilor, lantul oraselor, lantul plantelor, etc.
De exemplu:
Lantul animalelor (stiintele naturii)
Leopard, dromader, ren, nurca, arici, iepure, elefant, etc.
Lantul numelor (limba romana)
Ana, Aurel, Luca, Alina, Augustin, Nicolae, Elena, Andrei, Ilie, Eliodor, Remus, etc.

Ghiceste cine esti!
Fiecare persoana are prins pe spate un jeton pe care este trecut numele unui personaj (scriitor, poet, personaj dintr-o poveste sau poezie cunoscuta). Astfel, fiecare dintre participanti stie cine sunt ceilalti, dar nu stie cine este el.
Dintr-un saculet participantii isi aleg cuvinte care ,,se leaga prin inteles”, putand forma perechi (ghiocel-primavara, fulg-iarna, ghete-sireturi, etc.). Jocul continua sub forma unui dialog intre doi jucatori. Pentru a-l ajuta sa afle ,,cine este”, partenerul care a vazut jetonul de pe spatele colegului, incearca sa-i dea acestuia cat mai multe indicii care sa-l ajute sa descopere personajul.Jocul este mai interesant si mai distractive, daca discutia este astfel purtata, incat sa nu duca prea repede la identificarea personajului.
Exemplu de indicii pentru:
Greieras –  Lumea crede ca esti lenes.
                  Unui poet i-a fost mila de tine.
                  Cineva nu a vrut sa te primeasca iarna in casuta.
Creanga –  Ai fost un mare scriitor.
                  Ai scris povesti si povestiri.
                  Te-ai nascut la Humulesti.

Fotbal siamez
Regulile sunt cele ale unui joc de fotbal obisnuit.Singura modificare a jocului consta in faptul ca jucatorii, cate doi, vor fi legati unul de celalalt la nivelul gleznelor. Eventual se mai adauga inca o minge.

Intrecerea rachetelor catre Marte
Este necesara o bucata de hartie de aproximativ un metru patrat. O pagina dubla de ziar va fi o parte a proiectului. Hartia va fi atasata de un copac cu o banda sau va fi intinsa pe jos. Hartia va reprezenta o harta spatiala a universului. Cu un creion rosu se va desena un disc mare colorat cu un diametru de aproximativ un metru pe harta spatiala. Mingea cea rosie va fi Marte. Urmatorul desen va reprezenta si alte planete. Fiecare jucator va trebui sa faca o nava spatiala. Un jucator va fi legat la ochi. El va fi rotit de cateva ori si va incerca sa aterizeze nava lui pe Marte. Fiecare nava va avea numele unui jucator pe ea ca sa se poata spuna cine este mai aproape.
Lasand deoparte aceste exemple, as vrea sa subliniez faptul ca, eficienta jocului depinde de modul in care sunt corelate sarcinile acestuia si tema abordata. Gama jocurilor didactice este foarte variata. Pornind de la orice joc, adultul poate genera jocuri noi, adaptate diferitelor situatii. Uneori si copiii pot ,,inventa” reguli noi, stiindu-se ca imaginatia si creativitatea acestora este debordanta.

Bibliografie
IACOVLEV, V -1981, ,,Jocuri pentru copii”, EDP, Bucuresti

Educatoare: Damian Alexandra - Gradinita lui David

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti