Limbajul nonverbal al copiilor

Limbajul nonverbal al copiilor

Educaţie - 08 Iulie 2015

A invata sa vorbesti " afirma Jean Rostand, inseamna "a invata sa joci o serie de roluri si apoi sa le interpretezi, in functie de cerinte, comportari, simtaminte personale”. Limbajul verbal constituie cea mai importanta veriga in procesul de crestere. Acesta se dezvolta rapid intre optsprezece luni si patru ani, dar cand vine vorba despre  interactiune si socializare, comunicarea nonverbala este inca predominanta. De cele mai multe ori, atunci cand copilul prezinta dificultati in a interactiona cu copii de varsta sa, poate chiar mai mici sau mai mari, aceasta se intampla din cauza unei probleme de comunicare nonverbala. Insa, tinand cont de faptul ca la o varsta atat de frageda, copilul invata foarte rapid, este mult mai usor sa-i facem sa dobandeasca aptitudini de comunicare nonverbala. Putem lua ca exemplu pe X, un baietel de 4 ani, care dorea sa se alature in parc altor doi copii, care se jucau la coltul cu nisip. X s-a uitat cu atentie, a analizat locul de joaca, s-a apropiat de cei doi, dar s-a oprit brusc la doi metri distanta. A stat atent, cu umerii stransi si adunati, dorind parca sa spuna ceva si in acelasi timp sa se opreasca. Ceilalti doi copii l-au ignorat, iar dupa cateva minute X s-a dus la mama sa si i s-a plans: "Cei doi baietei nu vor sa se joace cu mine!". Mama, o buna cunoscatoare a propriului copil, asa cum toate ar trebui sa fim, i-a sugerat: "Poti sa te duci in partea din stanga a coltului cu nisip si sa construiesti un castel urias. Este posibil ca cei doi copii sa vada ceea ce tu lucrezi si vor dori sa se joace cu tine." Incurajat de mama si cu inima deschisa, X s-a intors la terenul cu nisip si a inceput sa se joace entuziasmat, iar dupa un timp, cei doi baietei l-au observat si s-au intors catre el. Dupa cateva minute, cei doi baietei i-au imprumutat lui X, uneltele lor de nisip si au ridicat impreuna un castel urias.
Prin simpla sugestie a mamei si ascultand sfatul acesteia, X a invatat ca cea mai buna cale de a se alatura unui grup de copii care se joaca, este sa se comporte la fel ca ei sau sa le imite miscarile. Dar totusi trebuie sa tinem cont, ca cei mici invata prin simturi, imita. Fiind extrem de impresionabili, conteaza enorm de mult gesturile noastre, felul in care sunt tratati. Aceste mici ,,amanunte'', determina modul in care ei se vor comporta, vor comunica. Asadar, este nevoie de o munca consecventa, cu fiecare in parte.
Parintii sunt dornici sa-si ajute copiii sa invete sa vorbeasca clar si cursiv, insa pierd din vedere un element foarte important - comunicarea nonverbala. Sunt importante propozitiile formulate corect, cuvintele spuse clar, insa trebuie sa fim atenti si la acest aspect, esential pentru o dezvoltare armonioasa a copilului.
      Sa-l privesti in ochi, sa-i arati ca este important, castigandu-i astfel increderea, copilul devine receptiv la dialog. Sa glumesti, sa folosesti umorul, sa-i incurajezi, dar sa fii si ferm , asa se poate ajunge la cooperare comunicationala.
Profesorii, precum si parintii, ar trebui sa fie capabili sa citeasca indiciile nonverbale ale propriilor copii si sa se bazeze mai mult pe ele, decat pe cuvinte. Trebuie avut in vedere ca intotdeauna, comunicarea nonverbala sa fie continua, contrar celei verbale. Un copil se poate opri din vorbit, insa nu va inceta sa comunice deoarece se va exprima prin intermediul corpului. Daca sunteti atenti doar la ceea ce verbalizeaza copilul dumneavoastra, pierdeti  mare parte din dezvoltarea emotionala. Suntem constienti ca noi toti percepem semnalele nonverbale intr-un mod instinctiv, atat parintii, cat si copiii.Trebuie doar sa le dam importanta si daca simtim ca ceva nu este in regula, sa devenim atenti si sa aflam ceea ce se ascunde acolo.
In concluzie, comunicarea nonverbala este deseori mai importanta decat cuvintele deoarece  prin semnalele nonverbale isi arata mai deschis adevaratele emotii,  iar prin semnalele nonverbale puteti sa intrati pe aceeasi unda cu copilul si sa ii aratati intelegere sau chiar sa il influentati.
                                                                                          Cu drag, Alexandra Damian

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti