Dezvoltarea emotionala la copilul de clasa zero

Dezvoltarea emotionala la copilul de clasa zero

Educaţie - 09 Octombrie 2014

Unul dintre cele mai importante aspecte, esentiale in decizia intrarii copilului la clasa zero este autonomia sa emotionala si nivelul de dezvoltare la acest nivel. Chiar daca planul intelectual este foarte bine dezvoltat, chiar copilul este inteligent si deprinderile sale cognitive ii permit sa mearga la clasa zero, elementul hotarator este reprezetat insa de dezvoltarea emotionala, care poate fi de mare ajutor in acomodarea copilului sau poate deveni un obstacol, copilul intampinand mari dificultati.

Iata cateva trasaturi generale ale dezvoltarii emotionale in intervalul 5-6 ani:

•    Autonomia emotionala – copilul poate avea grija de el in mod satisfacator, poate exprima nevoile sale, poate cere ajutor daca se intampla ceva cu el, se poate ingriji de obiectele si lucrurile sale. Totusi, in functie de modelul parental, aceste deprinderi pot fi destul de limitate inca la clasa zero, copiii cerand de multe ori ajutor.
•    Toleranta la frustrare este la un nivel bun, copilul a invatat sa accepte reguli si limite. Clasa zero impune noi cerinte si exigente si copilul are nevoie de capacitatea de a le primi si de a le accepta fara a-i produce un disconfort prea mare.
•    Modalitatea de expresie a emotiilor ar trebuie sa fie la aceasta varsta predominant verbala. Copilul a invatat pana acum sa puna in cuvinte ceea ce simte, ceea ce il supara. Cu toate acestea, sunt inca mult situatii in care copilul se simte coplesit si pus in dificultate si are nevoie de ajutor
•    Increderea in sine este destul de consistenta, permitand copilului sa aiba initiativa, sa isi asume anumite sarcini, sa se poata afirma, sa aiba pareri si opinii proprii. Nivelul increderii in sine este cel care faciliteaza copilului dorinta de a raspunde, de a iesi in evidenta, de a face performanta, de a se face auzit.
•    Filtrul de excitatie este la un nivel satisfacator la varsta aceasta, ajutand copilul sa selecteze stimulii care sunt prioritari si care pot fi prelucrati fara a perturba activitatea copilului si fara a produce disconfort. Acest filtru este cel care permite copilului sa primeasca doar stimulii care ii sunt folositori si sa ii opreasca pe cei care l-ar putea deranja si ar putea produce agitatie, hiperexcitatie, hipersensibilitate, inhibitie etc
•    Ritmul intern – fiecare copil are un asemenea ritm intern care ii regleaza viteza de reactie la diferitele cerinte venite din exterior. La aceasta varsta ritmul este inca unul destul de lent, ca urmare a tranzitiei dintre gradinita spre scoala. Aici, la scoala, ritmul va creste treptat, viteza de reactie a copilului fiind din ce in ce mai buna. Nerespectarea acestui ritm intern va produce copilului serioase dificultati si blocaje.
•    Nevoia de sprijin – copilul are inca nevoie de acompaniere, chiar daca aceasta poate fi predominant verbala. Cuvintele il pot ajuta sa se sustina, sa capete incredere in sine, sa depaseasca un anumit obstacol. Copilul inca lucreaza mult mai usor in echipa sau in pereche decat individual
•    Travaliul de separare – pentru multi copii poate fi dificila despartirea de gradinita si multi ar putea deveni nostalgici, afirmand ca la scoala este greu. De aceea, in vederea facilitarii acestui travaliu de separare, puteti vizita din cand in cand gradinita, puteti pastra o parte din activitatile specifice acesteia si mai ales va puteti aminti de ceea ce a trait copilul acolo.


Ce fel de dificultati pot aparea?
Copilul nu poate tolera frustrarea – altfel spus nu se poate abtine sa nu vorbeasca, sa nu se miste, sa nu bea apa cand ii e sete, sa nu manance cand ii e foame, sa nu ceara la toaleta in timpul orei, sa nu raspunda cand stie etc. Toate aceste abtineri se produc treptat, el are nevoie sa invete sa amane nevoia sau dorinta sa. Initial, aceasta frustrarea si faptul ca nu se poate opune regulii, vor produce neplacere si iritare copilului, dar apoi va invata care este sensul unor asemenea reguli. Ii va fi de folos sa inteleaga care este diferenta dintre gradinita si scoala, dar si faptul ca si el este mai mare si poate reusi sa suporte mai multe reguli, chiar daca ele nu sunt placute. Daca totusi toleranta la frustrare nu creste suficient cat sa produca copilului un confort, atunci este nevoie ca el sa primeasca ajutor.
Copilul isi exprima emotiile folosind corpul – in loc sa ne spuna ceea ce simte sau ceea ce i se intampla, copilul fie se imbolnaveste, se simte rau (il doare burtica, il doare capul, face febra, vomita etc), fie loveste, imbranceste, alearga, strica, sparge etc. O astfel de alegere nu le permite celorlalti sa inteleaga sursa suferintei sau natura emotiilor si de multe ori copilul este etichetat sau respins. El are nevoie sa fie incurajat sa foloseasca cuvintele pentru a-si exprima trairile (furie, tristete, confuzie, placere etc). Pedepsele repetate vor scadea si mai mult nivelul exprimarii verbale.
Incredere in sine scazuta – determina copilul sa fie temator, retras, sa fie foarte ezitant, sa aiba senzatia ca oricum va gresi, ca nu stie, ca nu poate. O astfel de situatie va conduce la rezultate foarte scazute si la sentimentul de excludere al copilului. Scaderea increderii in sine poate fi generata de asteptari foarte inalte ale parintilor la care copilul nu se poate ridica, de incapacitatea copilului de a-si accepta si greselile, de o anxietate foarte ridicata, de o inhibitie afectiva etc. Copilul poate fi ajutat sa isi creasca increderea in sine prin sprijin constant si prin incurajari ca va reusi.

Filtrul de excitatie distorsionat – produce copilului reactii exagerate sau absenta unor reactii. Copilul poate deveni foarte sensibil, fiind deranjat de situatii foarte usor de rezolvat pentru alti copii, dar greu de suportat pentru el, se poate simti foarte usor afectat si poate trai o suferinta destul de mare. Deasemenea, copilul poate deveni foarte agitat, fiind foarte usor de entuziasmat, reactionand foarte galagios, manifestandu-si bucuria foarte zgomotos, deranjand mereu, simtind mereu nevoie sa fie in miscare, sa faca ceva. La capatul celalalt, se regaseste situatia in care copilul nu are nici o reactie, pare a nu fi interesat de nimic, pare a fi absent sau indiferent.

Ritmul copilului este foarte lent – sunt situatii in care copilul reactioneaza foarte
greu, rezolva foarte incet sarcinile, se blocheaza, nu poate sa-si foloseasca resursele intelectuale, da senzatia ca ramane in urma. Nu este foarte folositor sa il certam sau sa il pedepsim, ci mai degraba sa aflam ca il incetineste, ce ii produce dificultati. Poate fi o teama foarte puternica, poate fi o tristete, poate fi o preocupare etc.

Copilul nu poate cere ajutor – este foarte important ca atunci cand copilul se impotmoleste, nu a inteles ce i se cere, simte ca nu stie sa rezolve si ca are nevoie de sprijin, sa poata cere ajutor. Dar, de multe ori, sunt copii care simt rusine in a face acest lucru sau se simt afectati de faptul ca alti copii de descurca si ei nu pot singuri. Este nevoie sa intelegem ca fiecare copil este diferit si ca reactiile sunt altele de la o situatie la alta. Este mai important ca un copil sa poata cere ajutor atunci cand se simte in dificultate, decat sa ascunda acest lucru si sa nu se descurce.

Copilul nu vrea la scoala – sunt copii care intr-o prima faza vor aminti foarte des de gradinita si vor intreba cand se intorc acolo, ca era mult mai bine si mai usor. Parintele trebuie sa inteleaga corect intrebarea copilului si inainte de a-i afirma ferm si raspicat ca nu se mai intoarce niciodata acolo, sa incerce sa afle ce il face pe copil sa nu se simta bine la scoala, ce ii produce dorinta de a se intoarce la gradinita. Vom afla astfel ca ii este dor de colegii lui, ca ii este dor de doamna educatoare, ca ii e doar de jucariile lui etc Ii putem explica ca este nevoie de putin timp ca sa-si construiasca si la scoala relatii la fel de frumoase si sa ii faca placere sa vina.

Cristina Calarasanu

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti