Dezvoltarea gandirii la copilul de clasa zero

Dezvoltarea gandirii la copilul de clasa zero

Psihologie - 30 Septembrie 2014

Pentru ca a devenit un subiect foarte actual si pentru ca foarte multi parinti mi se adreseaza ingrijorati deoarece copiii intampina dificultati la clasa zero, m-am gandit sa abordez o serie de teme legate de dezvoltarea copilului in aceasta etapa scolara, pentru a putea intelege care sunt posibilitatile lui si potentialul de invatare. Voi incepe aceasta serie cu un articol dedicat dezvoltarii gandirii si posibilitatilor cognitive, o componenta esentiala in adaptarea copilului la procesul educativ.
In primul rand as vrea sa subliniez ca varsta copiilor care merg in clasa zero difera de la 5 ani pana la 6 ani. Aceasta diferenta este foarte importanta deoarece in acest moment al dezvoltarii cognitive este foarte mare diferenta calitativa si cantitativa de la un an la altul. Recomand, in masura posibilului, ca intrarea copilului in scoala sa nu fie foarte timpurie. In general, exista doua tipuri de repere pe care le luam pentru a evalua nivelul cognitiv al unui copil : unul se refera la obiectivele specificate in programa, iar celalalt se refera la felul in care reactioneaza la aceleasi cerinte alti copii.

Iata cateva trasaturi generale ale gandirii in intervalul 5-6 ani:
•    Palierul cognitiv este foarte flexibil, copilul putand asimila o cantitate mare de informatie
•    Gandirea ramane la un nivel concret, logica copilului fiind una primara, iar abstractizarea nefiind inca accesibila copilului (accesul la abstractizare se face treptat, incepand cu varsta de 8 ani)
•    In acest sens, marea majoritate a informatiilor trebuie sa aiba un caracter aplicativ si sa se bazeze pe experientele concrete anterioare la copiilor.
•    Rationamentele care s-au format pana acum sunt simple si in cea mai mare parte cauzale (daca facem asa se intampla asta / asta se intampla pentru ca)
•    Limita intre realitate si fantezie incepe sa se delimiteze, sa prinda contur, dar exista inca un grad de confuzie (granita va fi foarte clara in jurul varstei de 8-9 ani)
•    Gandirea se sprijina foarte mult pe limbaj, vocabularul fiind destul de bogat (daca nu au existat impedimente in formarea limbajului sau deformari ale limbajului care au persistat)
•    Prelucrarea informatiilor este inca destul de lenta, iar in cazul unor stimuli vagi sau ambigui, apar foarte des inhibitii, blocaje etc (viteza va creste pe masura ce capata consistenta gandirea)
•    Gandirea se sprijina si pe motricitatea fina, care trebuie sa poata sustine tranzitia de la grafismele elementare (semne) la grafismele complexe (litere). La aceasta varsta, motricitatea fina este inca foarte solicitanta pentru copil (ea va deveni un automatism de abia in clasa a IIIa)
•    Exprimarea verbala este mai cursiva, dar nu mai mult de doua-trei fraze (povestitul cursiv si compunerile apar in clasa a IV-a)
•    Sarcinile individuale sunt inca foarte greu de gestionat pentru copil, el are inca nevoie de acompaniere si lucru in echipa

Ce fel de dificultati pot aparea ?
Copilul nu intelege ce are de facut –este una dintre cele mai frecvente dificultati care apar la clasa zero. Copilul este derutat sau confuz si atunci nu reuseste sa rezolve sarcina, chiar daca are posibilitati intelectuale. Poate parea pierdut, chiar absent, dar in fapt el este foarte speriat pentru ca nu stie ce are de facut. De multe ori nici nu isi permite sa recunoasca ca nu a inteles de teama ca va fi certat sau pedepsit. Aceasta neintelegere apare atunci cand gandirea copilului nu recunoaste repere familiare, pe care el le stie dinainte si nu se poate sprijini pe nici o experienta anterioara pentru a primi noul. Il putem ajuta incurajandu-l sa exprime ceea ce nu a inteles.

Copilul nu poate tine pasul – ritmul copiilor este foarte diferit. Procesarea stimulilor este destul de anevoioasa uneori, mai ales cand copilul se teme foarte tare sa nu greseasca. Atunci cand observa ca nu tine pasul cu doamna invatatoare sau cu ceilalti copii, copilul poate intra in panica si se poate pierde foarte usor, renuntand la ceea ce avea de facut. In functie de experientele anterioare si de gradul de noutate al informatiei, timpul efectuarii sarcinii trebuie sa difere, unii copii au nevoie de putin mai mult timp decat altii.

Copilul oboseste usor
– foarte multi copii obosesc la exersarea grafismelor. Din exterior pare ceva simplu, dar pentru ei efortul este foarte costisitor si de aceea au nevoie de pauze sau de alternarea activitatilor pentru a se mobiliza. De asemenea, la modul general, aceasta tranzitie de la gradinita la scoala este foarte solicitanta si multi copii par coplesiti de efortul pe care il depun pentru a face fata cerintelor.

Copilul nu se poate concentra – de obicei acest lucru se intampla cand copilul devine foarte confuz, nu mai poate urmari cerintele, simte ca nu stie sa le rezolve, se simte pus in incurcatura si atunci isi cauta altceva de facut. Absenta concentrarii nu constituie neaparat un simptom grav sau o inhibitie a gandirii, ci poate pune in evidenta o dificultate temporara pe care copilul nu stie cum sa o gestioneze. Il putem ajuta propunandu-si pasi mai mici si mai clari in rezolvarea unei activitati.

Copilul se misca mereu
– chiar si cand are de rezolvat diverse sarcini, nu poate sta locului. Acest lucru se intampla pentru ca la aceasta varsta corpul joaca inca un rol foarte important si copilul are nevoie sa il stimuleze. Miscarile corpului si agitatia aferenta sunt o modalitate de a descarca tensiunea acumulata de efortul pe care il presupun activitatile cognitive. Il putem ajuta dandu-i voie sa aiba momente de miscare libera din cand in cand.

Va invit sa-mi scrieti despre situatiile cu care v-ati confruntat voi la clasa zero pe aceasta tema la rubrica Sfatul Medicului, Psihologul iti raspunde

Cristina Calarasanu

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti