Poeziile in viata copilului

Poeziile in viata copilului

Educaţie - 29 Ianuarie 2014

“Poezia este insasi viata, e umbra si lumina care   catifeleaza natura si da omului senzatia ca traieste cu planete lui in cer.” Tudor Arghezi

Jocul constituie una dintre cele mai importante activitati pe care un copil le poate desfasura. Fiecare parinte trebuie sa permita realizarea acestui proces si sa-i procure copilului o multime de jucarii care sa-l stimuleze si sa-i dezvolte imaginatia creatoare. De cele mai multe ori, jucariile sunt educative, distractive, placute, ele reprezentand si pentru parinti o modalitate la indemana de a educa un copil fara a fi tot timpul langa el.

Dare oare, lasand la o parte joaca cu jucariile, cati dintre noi ne punem intrebarea: ”Exista si altfel de jocuri pentru copilul meu? Exista intr-adevar, un joc care nu necesita neaparat costuri si jucarii?”

Acesta este jocul prin cuvinte: poezia. Aceasta se adreseaza in primul rand afectivitatii copiilor si  produce multa placere prin rima si muzicalitate.
Copilul intra in lumea poeziei si poezia intra in viata copilului prin asociarea jocului propriu-zis cu jocul vorbelor versificate, prin asocierea unei actiuni ludice efective cu actiunea ludica exprimata verbal. Cuvintele vor fi considerate de copil un fel de „obiecte”. Aceste obiecte la va  manui cu bucurie, delectandu-se la auzul lor  si inventand noi expresii si sonoritati necunoscute, dar armonizate. Pe masura varstei, pe baza acumularilor individuale, dar mai ales in cadrul  colectiv prielnic al gradinitei, copiii pot fi introdusi  si in lumea altor poezii.  

Importanta poeziei este evidenta. Copiii reactioneaza inca de la nastere la sunete si la auzul vocilor umane. La 18 luni, un bebelus poate sa recunoasca aproximativ 100 de cuvinte si poate sa rosteasca in jur de 12.  Incepand de la aceasta varsta,  vorbirea se dezvolta rapid si pana la varsta de doi ani, un copil poate sa intre in lumea mirifica a poeziilor, imitand rime simple. Avand o tematica variata, poeziile pot fi  folosite in activitatea din gradinita nu doar pentru simpla memorare si reproducere, ci si pentru stimularea creativitatii, a capacitatii de comunicare corecta, fluenta, expresiva. Expresia literara poate fi valorificata la varsta de 3-6 ani si poate fi considerata declansatorul decisiv al noului stadiu prin insusirea consienta a „limbajului artistic”.

Valorificarea acesteia se realizeaza prin procesul de memorizare. In acest proces al memorizarii, trebuie sa tinem cont de legatura  dintre  continutul  poeziei  si  tema  abordata  dar si de accesibilitatea poeziei in functie de limbaj,  poate  nu  prea  incifrat, dar  nici  lipsit  de   expresivitate. Alegerea unei poezii se realizeaza in functie de varsta .Asadar, la varsta de 2 ani, se va incepe cu poezii alcatuite din patru versuri. Treptat, procesul va deveni mai complex, deoarece la varsta de trei ani copilul va avea capacitatea sa retina o poezie din 8 versuri. La varsta de 5 ani, copilul va fi capabil sa retina poezii formate chiar din patru strofe. Activitatea  de  invatare  incepe  cu  etapa  introductiva, cand se  asigura  fondul   afectiv  si  cel  cognitiv, pe  care  sa  bazeaza  intelegerea  si  invatarea  constienta  a  poeziei. Prin  procedeele  utilizate  pentru  captarea  atentiei  este  important  sa  asiguram  atmosfera  emotionala  care sa  motiveze  interesul  copiilor pentru  invatarea  poeziei  si sa  le  asigure starea  afectiva  necesara   asimilarii  semtimentului  dominat,  exprimat  in  versuri. Motivarea  se  poate  realiza  sub  forma  de  joc, ,prin  intermediul unei  papusi  sau  a  unui  personaj  indragit sau  chiar printr-un teatru de papusi.

De cele mai multe ori, pregatim copiii  pentru  memorizare prin diferite jocuri sau chiar  prin valorificarea experientei  imediate, provocate  printr-o  observare  directa  a  unui  fenomen  (ninsoare  in  cazul  poeziilor: "Iarna  pe  ulita" de G. Cosbuc,  "Iarna", de  V. Alecsandri sau ploaia-in  cazul  poeziei `Gospodina`, de  N. Pasa). De asemenea, copii pot  fi  familiarizati  cu  textul  poeziei  printr-o  scurta  naratiune. Intr-o  forma  simpla, atractiva, se   prezinta continutul  poeziei  si  se explica  expresiile, facandu-le  accesibile  copiilor. Tinand  cont de   particularitatile  gandirii, vorbirii  si  imaginatiei  copiilor, mai  ales  la  prescolarii  mici,  in procesul de memorizare ne putem  folosi de ilustratii  care  sa  reprezinte  fragmente  sau  momente  specifice din  poezie. Dintre autorii care au scris poezie pentru copii, va recomand cu caldura, poeziile Luciei Muntean, ale Elenei Farago, Tudor Arghezi sau Otilia Cazimir.

Punerea in „relatie” a prescolarului cu „literatura” presupune alegerea unor forme adecvate varstei copilului  care sa  exercite o influienta educativa majora asupra acestuia. Copilaria este cel mai important stadiu al dezvoltarii.Nu trebuie sa fie considerata o perioada de tranzitie. Ceea ce se pierde sau se  omite in dezvoltarea copilului nu se poate dobandi sau redobandi niciodata la fel de bine intr-un stadiu ulterior. De aceea, cand ne preocupa rolul unei discipline in educarea copilului, trebuie sa avem in vedere tot ce se poate dobandi maximal la aceasta varsta.

Educatoare: Damian Alexandra - Gradinita lui David
 


Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti