Cum raspundem copiilor la intrebarile despre Mos Craciun?

Cum raspundem copiilor la intrebarile despre Mos Craciun?

Psihologie - 10 Decembrie 2013

Acum putina vreme, un copil m-a intrebat, fiind cat se poate de serios: Tu de ce crezi ca parintii mint copiii si le spun ca Mos Craciun le-a adus cadourile pe care de fapt ei le pun? Recunosc, am stat putin si am reflectat la intrebarea copilului in cautarea unui raspuns.  Si ceea ce mi-a trecut prin minte a fost: Pentru ca ei isi doresc sa mai existe putina magie pentru copii.

Si, intr-adevar despre aceasta este vorba, despre magie. Nu despre aceea care face hocus-pocus sau abracadrabra, ci despre magia de a crede din tot sufletul in dorintele tale. Nu este putin lucru sa-ti pui o dorinta. Si cu atat mai mult sa crezi in ea. Dincolo de batranelul cu barba alba, costum rosu si sac cu daruri, Mos Craciun este o reprezentare universala a indeplinirii magice a dorintelor. Cu totii avem aceasta asteptare secreta, ca ceilalti sa ghiceasca ce ne place, ce ne dorim cu ardoare si acel ceva sa ajunga la noi.

Ce ne facem insa cand apar intrebarile, suspiciunile, indoielile, lacrimile, dezamagirea ? Nu este niciodata adevarul cel care face realitatea de nesuportat, ci destramarea iluziei. Ideea ca ori exista, ori nu exista Mos Craciun nu lasa cale de mijloc. Si totusi nu este chiar asa. Pentru ca fiecare copil isi tese propriul lui adevar si acolo unde se formeaza gauri sau raman noduri, intervin si parintii cu intelepciunea, creativitatea, spontaneitatea, empatia lor.

Ar trebui sa raspundem intrebarilor copiilor despre Mos Craciun ? Da, aparitia unei intrebari este esentiala in dezvoltarea gandirii si in elaborarea unei opinii si idei proprii cu privire la experientele traite. Copiii au nevoie sa fie lasati sa intrebe, sa se intrebe, sa caute raspunsuri, sa faca legaturi, sa inteleaga care este limita dintre imaginatie si realitate si care este rolul adultului in amenajarea unui loc al imaginatiei in realitate.

Ar trebui sa afle copiii adevarul despre Mos Craciun ? In masura in care parintii au la randul lor un adevar propriu. Realitatea nu este menita sa distruga imaginatia si povestile, ci sa le sprijine. Adevarul nu este menit sa ucida fantezia, ci sa o imbogateasca.

Mos Craciun este un mit si fiecare familie are propria ei versiune despre acest mit, fiecare in parte alege cum il transmite mai departe, sub ce forma, prin ce traditii si ritualuri. Povestile sunt insa esentiale pentru a hrani viata psihica. Fara ele, mintea este mai saraca, mai trista si mai lipsita de culoare.

Mos Craciun, atat de cunoscut, nu poate fi un secret. El insusi este in plin proces de transformare de la an la an. Secretul poate fi un obstacol in cale comunicarii doar in masura in care el constituie un subiect de neatins. Daca insa este lasat sa respire, sa se transforme, sa se creeze si re-creeze, sa devina o parte integranta a vietii fiecarei familii, atunci el va deveni o punte de legatura.

Psiholog Cristina Calarasanu
Rubrica Sfatul Medicului

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti