Felicitari, aveti un bebelus!

Felicitari, aveti un bebelus!

Psihologie - 20 Martie 2013

Am sa incerc sa ma apropii in acest articol de ceea ce inseamna aparitia, primirea si trairea nasterii unui bebelus pentru parinti si familie. Nu este vorba insa de o abordare generala a acestei situatii, ci despre una particulara care se refera la parintii carora li se naste un bebelus cu o afectiune genetica. Va veti intreba poate de ce ma aplec intocmai in acest moment asupra acestei teme, una complexa si delicate in acelasi timp. Am sa va explic imediat motivele. Pentru ca din luna noiembrie a anului trecut coordonez grupul de suport pentru parintii cu copii cu sindrom Down din cadrul Asociatiei Angels Down, o experienta despre care promit ca voi mai povesti. Pentru ca in aceasta luna, pe 21 martie, este Ziua Mondiala a  Sindromului Down. Si mai ales pentru ca in aceasta luna s-a lansat brosura “Felicitari, aveti un bebelus” realizata de echipa asociatiei Angels Down si destinata tuturor parintilor care se afla in situatia de a primi vestea ca li s-a nascut un bebelus cu sindrom Down.

Momentul nasterii reprezinta un moment important in care se realizeaza investirea copilului in calitate de nou membru al familiei si i se ofera un loc in cadrul acesteia, dar si investirea parintilor in functia parentala. Factorii care mediaza acest moment pot constitui un context favorizant sau pot constitui un moment traumatizant de dezinvestire a copilului si un obstacol in asumarea functiei parentale. Nasterea unui copil cu sindrom Down presupune o abatere de la scenariul initial imaginat de catre parinti si familie si aceasta abatere se poate transforma intr-un blocaj al capacitatii de gandire si al capacitatii de a construi o legatura de filiatie.

Din punct de vedere psihologic, acest diagnostic se constituie ca o invalidare a dreptului copilului de a intra in familie asa cum era asteptat, ca o intrerupere a continuitatii existente sale imaginate, ca o suspendare in spatiu si timp. Nu se stie cum s-a ajuns aici si nici ce se intampla de acum inainte. Aceasta incremenire conduce la o paralizie a resurselor gandirii si la o stare de soc psihic. Parintii care asteptau un copil, au primit in schimb un diagnostic. Sindromul Down devine sinonim cu copilul si cu intreaga sa fiinta, identitatea copilului fiind pusa in pericol, pentru ca reperul ei de origine va sta sub semnul intrebarii.

Primirea acestui diagnostic este trait de parinti ca un atac la adresa propriei lor structuri familiale si va produce sentimentul unei prabusiri cauzate de un iminent si catastrofal pericol (un copil nascut diferit, cu multe probleme medicale ce ii vor putea pune viata in pericol). Totul este necunoscut, iar parintii sunt bulversati si speriati.
Este important sa existe posibilitatea de mediere intre realitatea exterioara (ceea ce este de facut, surse de sprijin, de informare) si realitatea interioara (ceea ce traiesc parintii). In ceea ce priveste realitatea exterioara, este important ca informatiile sa fie precise, exacte si concrete, pentru a nu creste si mai mult confuzia parintilor, este important sa fie oferite de persoane care cunosc aceasta problematica sau asociatii de profil. In ceea ce priveste realitatea interioara, familia este sub semnul unei vulnerabilitati si fragilitati, in special mama, si are nevoie sa poata beneficia de un context care sa ii favorizeze capacitatea de a exprima ceea ce simte, de a intelege ce i se intampla si mai ales de a simti un efect de reparatie ca urmare a vinovatiei resimtite in urma aparitiei diagnosticului.

Etapele acestui travaliu psihic sunt:
•    momentul nasterii si al primirii diagnosticului – insotit de confuzie, dezamagire, imposibilitatea de a reprezenta continuarea. Ceea ce corespunde acestui moment este nevoia de continere, de permite acceptarea celor traite si exprimarea ambivalentei fata de aceasta situatie.
•    Momentul constientizarii diagnosticului – insotit de aparitia posibilitatii de a imagina modul in care are nevoie sa fie primit copilul si toate demersurile necesare lui. Ceea ce corespunde acestui moment este nevoie de sustinere, atat medical, legal, juridic, social, familial cat si psihologic
•    Momentul integrarii diagnosticului – insotit de aparitia posibilitatii de a reprezenta viitorul copilului si al familiei, de intelege care este locul si rolul copilului in relatie cu ceilalti membri a familiei si cu cei din afara familiei. Ceea ce corespunde acestui moment este nevoia de integrare, de participa impreuna cu copilul, de a prezenta copilul, de a face cunoscuta familia in noua ei formula.
Pe tot parcursul acestui proces, ceea ce este cel mai important este capacitatea parintilor de a-si privi copilul ca pe o fiinta asemenea celorlalte, care se confrunta cu anumite dificultati, dar care nu-si pierde nici o clipa valoarea umana si dreptul la a fi iubita si respectata.
Pentru toti cei care doresc sa primeasca aceasta brosura sau informatii despre grupul de suport pentru parinti, se pot adresa Asociatiei Angels Down pe adresa de e-mail: office@angelsdown.ro

Imi puteti scrie intrebarile voastre la rubrica Sfatul Medicului – Psihologul va raspunde.

Cristina Calarasanu

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti