Capacitatea de atentie la gradinita

Capacitatea de atentie la gradinita

Psihologie - 27 Noiembrie 2012

Ma opresc asupra acestei teme in acest articol pentru ca foarte multi parinti primesc din partea educatoarelor observatii cu privire la lipsa de atentie a copilului sau la atentia fluctuanta in timpul activitatilor.

Perceputa initial ca o conduita voita a copilului sau ca un deficit al sau, aceasta capacitate de a fi atent comporta forme variate in functie de varsta copilului si depinde de mai multi factori.

A fi atent este asociat de obicei cu a sta nemiscat si a-l privi, a-l asculta pe cel care vorbeste. Nu aceasta este caracteristica ascultarii si receptarii unei informatii, ci capacitatea de a primi si de gasi ceva de facut cu continutul acesteia. Uneori uitam cu usurinta ca atunci cand vine vorba de copii, acestia incarca aceste informatii cu mult afect, bazandu-se pe experientele lor anterioare nemijlocite, acest afect putand fi de ajutor sau putand fi un obstacol.

Am sa ma refer in randurile de mai jos la cativa factori care influenteaza consistenta acestei capacitati de atentie:
•    Varsta copilului - cu cat varsta copilului este mai mica (1-2 ani), cu atat capacitatea de atentie este mai fragmentata, stimulii schimbandu-se cu rapiditate si copilul incercand sa tina pasul cu ei. La varste mici, invatarea si ascultarea se produc in miscare (copilul poate face si alte lucruri, se poate juca, se poate misca atunci cand i se citeste o poveste sau i se explica ceva). Pe masura ce copilul mai creste (3-4 ani), capacitatea sa de a ramane conectat devine mai buna, dar in functie de afectul pe care acea comunicare i-l aduce, copilul se poate intrerupe sau poate fi distras. In prescolaritatea mare (5-6), in mod obisnuit copilul a dobandit capacitatea de a asculta si de a-si reprezenta interior ceea ce i se spune. Este foarte importanta aceasta trecere interioara a tot ceea ce primeste din exterior. In absenta ei, invatarea va fi golita de sens si nu va fi de durata, ci va avea o natura mecanica.
•    Timpul - durata initiala a timpului in care copilul poate urmari ceea ce i se spune la gradinita este de 10-15 min. Este nevoie ca aceeasi cerinta sa fie  repetata clar de mai multe ori si copilul sa fie lasat sa o primeasca in ritmul lui. Apare de multe ori nevoia copilului de a combina ceea ce i s-a cerut cu altceva ce isi doreste sa faca si aceste schimbari nu denota o lipsa de atentie a copilului ci doar nevoia sa de a gasi un echilibru intre cerinta si dorinta. Acest timp creste ulterior spre 15-20 min, interval in care copiii pot reusi sa parcurga o activitate coerenta, consistenta, cu inceput si sfarsit. Uneori pauzele in care adultul gaseste si altceva de facut sau de vorbit pot ajuta copilul sa faca loc si continuarii a ceea ce avea de facut. In mod obisnuit, un copil care incheie grupa mare poate parcurge o activitate de 30 min fara a avea dificultati majore sau intreruperi semnificative.
•    Disponibilitatea afectiva -este unul dintre cei mai importanti factori, deoarece ceea ce simte copilul este in permanenta in stransa legatura cu reactiile sale si cu raspunsurile sale la cerintele din exterior. O buna intelegere a ceea ce se intampla cu el, o cunoastere a ceea ce simte, a ceea ce trezeste in el ceea ce aude, va permite copilului sa aiba continuitate. O afectivitatea confuza incarcata de teama, de furie, de spaima, de persecutie va impiedica copilul sa pastreze contactul cu sarcinile sale si sa relationeze cu adultul asa cum ar fi de asteptat.
•    Dezvoltarea intelectuala - este cea care ne permite sa aflam cum sunt receptionate cerintele propuse si daca lipsa de atentie a copilului nu se datoreaza cumva gradului de intelegere scazut sau dificultatii prea mari in raport cu ceea ce i s-a cerut. Desi se considera folositor ca sarcinile sa vizeze mereu un nivel un pic mai avansat decat momentul la care este copilul pentru a-l stimula, pentru unii copii poate fi prea dificil. Aceasta senzatie ca nu se descurca, ca nu stiu se poate orienta catre incercarea de a-si calma aceasta stare prin distragerea atentiei catre alte lucruri pe care stiu sa le faca.
•    Climatul general - climatul are in general o functie de continere, poate servi drept sprijin. Daca aceasta este incarcat de presiune, de tensiune sau este un climat lipsit de afect, el se poate transforma in ceva ce produce deranj copilului si il bulverseaza. Putem gasi uneori explicatia lipsei de atentie a copilului plecand de la ceea ce se intampla in jurul sau si de la ceea ce produce in el.
•    Relatia cu adultul - un alt factor foarte important care se poate constitui intr-un punct de sprijin sau intr-o presiune pentru copil. Este esential pentru un copil modul in care el percepe investirea adultului si asteptarile sale fata de el. Daca relatia este una predominant critica, daca adultul transmite copilului ca el l-a dezamagit, ca nu se descurca, ca greseste mereu, atunci copilul se va manifesta ca atare. Pot aparea manifestari similare lipsei de atentie care sa exprime aceste preocupari ale copilului.
•    Gradul de implicare - depinde de experientele anterioare ale copilului de a-si construi o relatie cu ceea ce primeste din exterior si de a-si forma reprezentari care vor constitui bagajul lui permanent de achizitii. El poate fi mai scazut sau mai crescut in functie de rezonanta copilului, de familiaritatea informatiei, de corelatiile pe care le stabileste cu alte informatii etc.

In contextul in care capacitatea de atentie nu se dezvolta in conformitate cu asteptarile varstei cronologice si dezvoltarii intelectuale si psihologice a copilului, atunci este nevoie ca parintii sa caute sa afle care este cauza problemei si sa poata oferi ajutor in acea directie.


Va astept sa imi scrieti pe aceasta tema la rubrica Sfatul Medicului – Psihologul va raspunde

Psiholog Cristina Calarasanu
Terapie Psihanalitica Familiala
Membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti