Mama si copilul: calatoria in strainatate

Mama si copilul: calatoria in strainatate

Timp liber - 12 Octombrie 2012

Exista situatii in care o mamica doreste sa calatoreasca in strainatate cu copilasul ei, fie pentru ca doreste sa-si viziteze rudele, fie pentru o vacanta, fie din alte motive. Insa, poate mamica sa calatoreasca in strainatate doar cu copilasul ei? Sau poate mamica calatori fara acordul tatalui copilului?

Raspunsul este DA, insa trebuie sa vedem in ce situatii.

a) In primul rand, iesirea din tara este permisa daca mamica prezinta, la iesirea din Romania, o declaratie a tatalui din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la calatoria respectiva in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada calatoriei (copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, in aceasta situatie se face practic dovada acordului ambilor parinti. 

b) In cel de-al doilea rand, iesirea din tara este permisa daca mamica, la iesirea din Romania, face dovada decesului tatalui (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Cu alte cuvinte, in acest caz, mamica face dovada ca ea este singurul parinte si astfel are drepturi “depline”, neputand exista un acord din partea tatalui.

c) In cel de-al treilea rand, iesirea din tara a mamei cu copilasul este permisa fara acordul tatalui, daca mamica face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, mamica este considerata din nou un parinte cu drepturi “depline”, in sensul in care aceasta nu mai are nevoie de acordul tatalui (situatie intalnita dupa un proces de divort).

d) In cel de-al patrulea rand, daca tatal este decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut si mamica poate face dovada in acest sens, atunci si de aceasta data mamica poate calatori singura cu copilul. Si de aceasta data trebuie indicate scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie si daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Pe langa cazurile mentionate mai sus, exista anumite situatii speciale (prin derogare de la cele mentionate mai sus) in care este permisa iesirea din tara a minorilor insotiti, respectiv:

1) in cazul in care insotitorul copilului argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;

2) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.

Declaratiile precizate la primele trei puncte de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul copilului.

In plus, o conditie pentru primele patru puncte se refera si la faptul ca trebuie indicate scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie si daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa  de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti