Cum alegem gradinita?

Cum alegem gradinita?

Educaţie - 25 Septembrie 2012

Ma opresc asupra acestei intrebari plecand din nou de la preocuparile si dificultatile parintilor. Tot mai multi parinti se confrunta cu situatia de a alege mai multe gradinite si de a nu reusi sa gaseasca mediul adecvat pentru copilul lor. De ce se intampla acest lucru si ce efecte are asupra copilului?

Alegerea gradinitei, desi uneori este conditionata de factori stricti din realitate (vecinatate, costuri, program) se poate dovedi  nepotrivita pentru nevoile copilului. Si atunci apare intrebarea parintelui “si acum ce facem?”, incotro mergem, cum alegem alta, cate putem schimba, e ok sa schimbam sau incercam sa rezistam aici.
Este o mentalitate veche aceea ca unui copil i se face o favoare prin simplul fapt de a fi acceptat intr-o gradinita. Nu este suficienta inscrierea unui copil intr-o gradinita pentru ca el sa se simta primit si sa se poate adapta. Este nevoie ca el sa fie recunoscut ca un anume copil, sa fie acceptat asa cum este si sa fie ajutat acolo unde nu reuseste singur.

Iata cateva dintre intrebarile primite in discutiile cu parintii cu privre la aceasta teama:
•    Numarul de copii – multi parinti ma intreaba daca ar trebui sa aleaga o gradinita cu un numar mai mic de copii sau daca copilul reuseste sa se adapteze intr-o clasa cu un numar mare de copii. Este adevarat ca in clasele numeroase (20-25 de copii) adaptarea copilului poate decurge mai lent deoarece intr-o prima faza este greu pentru el sa isi poata gasi locul si sa se simta in siguranta intre atatia copii. Dar nu este aceasta o dificultate majora care face diferenta in adaptarea copilului, ci capacitatea educatoarei de a reusi sa creeze legaturi in toti acesti copii, sa formeze un grup, sa-I ajute sa se cunoasca si sa afle care este locul si rolul fiecaruia acolo. Pe de alta parte, un numar mic de copii poate facilita aceasta adaptare si apropiere, dar poate constitui si un context educational privilegiat, care ulterior (la scoala) nu va mai fi gasit in aceasta formula, dar va fi dorit de copil.

•    Varsta – o alta intrebare foarte des intalnita este aceea legata de varsta. La ce varsta ar trebui sa intre copilul in gradinita, in ce grupa, cum ar trebui sa evolueze si sa parcurga grupele. Exista gradinite care functioneaza strict in anumiti parametrii de varsta, iar altele care au grupe mixte. Exista gradinite care primesc copii de la varste foarte mici (1 an, 1,5 ani). Din punct de vedere pedagogic grupele de varste sunt utile invatarii progresive, insa din punct de vedere psihologic grupele mixte au nenumarate beneficii (in special legate de autonomie si relationare). Pentru copiii foarte mici este nevoie de alegerea unei gradinite in care accentual sa nu fie pus pe invatare ci pe sprijinirea acestora in dezvoltarea lor emotionala si in acomodarea in urma separarii de parintii.

•    Programul – este nevoie sa parintele sa evalueze capacitatea copilului de a tolera de la bun inceput un program lung care sa include masa si somn. Alimentatia si somnul sunt deprinderi cu care copilul este obisnuit in familie si uneori ii este greu sa le accepte intr-un loc strain. Chiar daca parintele are nevoie de un program prelungit, daca copilul depune un efort pentru a ccepta acest program mai mare decat ii permit resursele (afective), acest lucru va avea ulterior consecinte. Pentru copiii foarte mici este nevoie de asistenta in cazul meselor si somnului, nu numai datorita autonomiei lor mai scazute, ci in special datorita nevoilor materne inca prezente.

•    Tipul gradinitei – este o gradinita particulara mai potrivita decat una de stat? Cu siguranta exista diferente, de la organizare pana la pedagogie, insa ceea ce este cel mai important este daca stilul si specificul gradinitei se potrivesc nevoilor copilului. Sunt copii care functioneaza foarte bine in gradinitele de stat si o data ajunsi in cele private intimpina dificultati. Parintele trebuia sa ia in considerare faptul ca in timp ce gradinitele de stat promoveaza universalitatea si liniaritatea copiilor, cele private tind spre individualizare si particularizare, in timp ce gradinitele de stat promoveaza o dezvoltare medie a tuturor copiilor, cele private tind spre performanta si sustin atingerea acestor performante, uneori chiar cu riscul ca unii copii sa nu tina pasul.  Pedagogiile speciale promovate de anumite gradinite pot fi atragatoare si poate mai ingaduitoare decat cele traditionale, dar parintele trebuie sa afle daca copilul poate sa adere la aceste abordari, daca isi poate construe o apartenenta la acel mod de a fi si de a gandi.

Nu in ultimul rand, multi parinti ma intreaba daca este bine pentru copil sa fie mutat sau sa ramana in acelasi loc. In mod obisnuit stabilitatea este importanta si esentiala in dezvoltarea copiilor, dar daca copilul nu reuseste sa se acomodeze atunci se pune problema schimbarii. Aceasta nu este ea in sine problematica, ci absenta explicatiilor pentru care ea se face, imprevizivibilitatea ei, absenta intelegerii de catre copil a necesitatii ei. Multi copii pastreaza sentimentul ca au fost izgoniti pentru ca nu erau suficient de buni pentru acele gradinite, ca e ceva in neregula cu ei.

Imi puteti adresa intrebarile pe aceasta tema la rubrica Sfatul Medicului – Psihologul va raspunde

Cristina Calarasanu

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti