Televizorul in viata copiilor – Pro si contra

Televizorul in viata copiilor – Pro si contra

Timp liber - 25 Iulie 2012

S-au realizat tot felul de expertize cu privire la cat este de nociv sau nu televizorul in viata copiilor. Inca de la nastere, multi parinti prefera, din motive diverse, ca bebelusul lor sa petreaca momente surpriza in fata cutiei ce emite sunete magice sau reda tot felul de scene colorate.

Motivele sunt multiple: fie considera ca le stimuleaza intr-un mod variat si pozitiv auzul,  fie creativitatea vizuala sau pur si simplu se bucura de timpul in care bebelusul se opreste din plans la auzul acelor sunete noi sau urmaritul imaginilor in miscare constanta.

Adevarul este undeva pe la mijloc, depinzand intotdeauna de calitatea utilizarii televizorului, dar si de cantitate. Daca parintii permit copilului, chiar de mic, sa aibe timpul sau de calitate in fata unor programe potrivite varstei: animatii si filme educative, emisiuni informative despre animale, jocuri, activitati sportive, teorii pertinente, dar pe intelesul lor, muzica stimulativ-educativa, toate vizionate in intervale de timp scurte, atunci cu siguranta efectul acestui instrument atat de controversat este unul benefic.

Invata despre lucruri noi, contemporane, lururi pe care parintii le-au invatat cu mult mai tarziu fata de ei, invata cum sa se descurce in anumite situatii, sa socoteasca, invata literele, cuvinte noi in limba materna dar si in limbi straine, invata despre anatomia corpului uman si animal, despre locuri geografice, despre civilizatii disparute, despre prietenie, despre bune maniere, despre activitati sportive, atat de multe lucurui diverse pe care parintii si educatorii nu le pot cuprinde, nu le pot explica intr-un timp atat de scurt.

Insa, pe de alta parte, a crea dependenta prin intervale lungi de timp in care copilul sa se delecteze in fata televizorului si mai mult decat atat, a nu stabili limite in ceea ce priveste calitatea subiectelor urmarite, este un lucru intr-adevar nociv. Lipsa acestor limitari dezvolta apatie, lipsa interesului fata de jocuri fizice, cateodata comportament antisocial fata de copiii de varsta lui, fata de persoane noi, sedentarism ajuns la risc de obezitate, probleme cu vederea mai ales la copiii mici care prefera vizionatul programelor la televizor de la o distanta foarte mica fata de ecran sau cei care sunt abandonati efectiv in fata acestuia de catre parinti.

Copiii sunt deschisi la tot ce este nou, asa ca numai doza corecta permisa din tot ce ii inconjoara ii face mai buni, mai evoluati. Televizorul nu este insa un substitut mai evoluat al parintelui, caci nu-l invata mai nimic despre emotiile, caldura si sentimentele de dragoste ce exista natural intre copil si parinte.

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti