Copilul in vacanta

Copilul in vacanta

Timp liber - 27 Iunie 2012

Cand ne gandim la vacanta de vara ne vine in minte relaxare, distractie, locuri noi, prieteni, aventura sau odihna. Care este insa cea mai potrivita vacanta pentru copil?
Il luam cu noi? Cand il lasam sa plece pentru prima data in tabara singur? De la ce varsta il putem duce in vacanta? Cum e vacanta cu copilul?
Sa parcurgem impreuna in randurile urmatoare diferite situatii de vacanta ale copilului:

In vacanta cu bebelusul

O data cu aparitia copilului ne punem intrebarea cum e mai bine sa procedam atunci cand plecam in vacanta. Daca sa il luam cu noi, daca nu este prea micut, daca ne vom descurca cu el, cum ne vom simti si daca nu ar fi mai bine sa il lasam acasa cu bunica sau o alta persoana.
Vacanta cu un bebelus este influentata de mai multi factori: ce varsta are copilul, unde mergem cu el, cate zile stam, cum arata programul, cat de mult ne permite locul unde suntem sa respectam programul copilului si cum reusim sa imbinam activitatile specifice calatoriei cu un bebelus cu ideea de vacanta. Cat de capabili sunt parintii sa “fie in vacanta” fiind in acelasi timp parintii unui bebelus?

In vacanta cu parintii

Vacantele in familie se intind pe o perioada destul de mare de varsta, undeva pana in adolescenta, in anumite situatii chiar si mai tarziu. Plecarea copilului in vacanta cu parintii este adesea asteptata inca din timpul scolii cand copilul stie ca va pleca la mare, la munte si isi inchipuie cat de frumos, cat de palpitant va fi sa cunoasca locuri noi. Este un moment important prin faptul ca reuneste toata familia si totodata pentru cateva zile mediul cotidian, activitatile de zi cu zi sunt inlocuite cu altele diferite, noi. Indiferent de locul unde vor petrece vacanta, daca vor sta la hotel sau la cort, vor merge cu trenul sau masina, este un moment ideal pentru a petrece timpul impreuna, pentru a se cunoaste unii pe altii, pentru a descoperi lucruri noi, pentru a fi cu totii laolalta. Caracteristica acestei vacante este a fi impreuna in familie. Pentru copil este un moment in care se simte mai liber, lumea din jurul sau asteapta sa fie descoperita si asimilata experientelor anterioare.
Uneori parintii hotarasc sa impuna reguli stricte in vacanta si sa stabileasca un program riguros pentru fiecare zi (nu ai voie sa te joci acolo, acum ne plimbam si apoi ne jucam, nu mananci asa ceva). Altii considera ca vacanta este un moment in care ne simtim liberi si despovarati de regulile de zi cu zi, chiar si doar pentru cateva zile. Alteori parintii se cearta intre ei, sau apar conflicte cu copilul. Cum este oare pentru copil o vacanta tensionata?

Vacanta in excursie

Plecarea in excursii de o zi sau doua constituie un moment important in separarea copilului de parinti si in debutul autonomiei sale ulterioare. Excursia poate reprezenta o provocare pentru un copil care nu a mai fost niciodata singur undeva si cu aceasta ocazie putem vedea cum suporta despartirea, care sunt manifestarile sale (plange, este prins in ceea ce fac ceilalti, sta izolat, e trist sau reuseste sa se bucure).
A petrece o zi sau doua doar in compania altor copii conduce la cresterea autonomiei, la tolerarea separarii de mama, la dezvoltarea relatiilor de comunicare si sociale. Caracteristica acestui tip de vacanta este experimentarea starii de a fi singur. Alegerea acestei variante poate fi o solutie pentru a trece treptat de la vacantele in compania parintilor la tabere, parintii avand ocazia de a vedea cum se simte si cum se comporta copilul cand este singur. Copilul poate fi singur in excursie daca a atins deja aceasta capacitate.


Vacanta in tabara

O data cu varstele mai mari, copilul poate merge in tabere mai lungi, de o saptamana sau doua. Tabara semnifica pentru copil libertatea, insa aceasta libertate implica asumarea responsabilitatii: a avea grija de el, a-si stabili propriul program, a-si gestiona banii, a lua decizii. Este un demers important in structurarea capacitatii de a se descurca singur si de a deprinde elemente ce tin de cunoasterea stilului sau de viata si al celorlalti. Tabara inseamna pentru copil sa relationeze cu ceilalti timp de mai multe zile (jocuri, discutii, conflicte, simpatii, antipatii), sa traiasca cu ei in acelasi loc (sa se organizeze impreuna, sa imparta, sa foloseasca la un loc), sa stea departe de parinti ( sa ii fie dor, sa aiba rabdare pana se va intoarce, sa poata sa-si poarte singur de grija). Caracteristica acestui tip de vacanta este a fi impreuna cu ceilalti
Pentru copil inseamna o gama larga de experiente noi, trari si sentimente diferite, amintiri pe care le va purta mult timp cu el.
Adesea parintii sunt ingrijorati pentru perioada pe care copilul o petrece in tabara si apeleaza la modalitati de contact zilnic. Este bine ca copilul sa nu se simta in permanenta verificat, sa aiba libertatea de a fi el cu el insusi si de a avea grija de el.

In vacanta la tara

Cine nu isi aminteste cu placere de vacantele la bunici: aer curat, iarba verde, animale si mai presus de toate libertatea de a alerga si a te juca in voie.
Aceste tip de vacanta este adesea asociat cu vacanta de vara, foarte multi parinti alegand sa-si aduca copilul la tara pentru o perioada mai lunga sau mai scurta.
Schimbarea mediului de viata de la oras la sat permite copilului sa experimenteze contactul direct cu natura: mersul pe camp, mulsul vacii, mersul cu animalele la pasune, mersul la garla. Copilul se poate simti folositor ajutand la treburile zilnice si invatand lucruri noi cu care se va mandri ulterior. Caracteristica acestei vacante este a fi in natura. Adesea orasul poate fi rigid si restrictioneaza joaca si capacitatea copilului de a explora mediul ce il inconjoara. Vacantele la bunici ii ofera aceasta libertate, contribuie la cresterea spontaneitatii, creativitatii, adaptarii copilului.
Este bine ca pe parcursul acestei perioade parintii sa viziteze la anumite intervale copilul, pentru ca acesta sa nu simta ca mersul la bunici este doar o modalitate de “a fi plasat “acolo pe tot restul verii, ci sa perceapa ca pe o vacanta atractiva si placuta.

In vacanta in strainatate

Vacantele cu parintii in strainatate sunt adesea aventuri asteptate cu neradare de copii. Sfinxul, Tour Eiffel, Colosseum, Disneyland reprezinta locatii pe care le cunosc din carti sau le-au vazut la televizor si acum le vor vedea in realitate. Ceea ce era o poveste va fi in fata ochilor lor. Este o experienta plina de noutati si de activitati care ii captiveaza pe copii si le imbogatesc cunostintele, trairile, imaginatia.
Poate fi totusi mai obositor pentru parinti intrucat trebuie sa imbine noul din jurul lor (limba, locuri, cazare, deplasare, obiective de vizitat) cu grija ca copilul sa nu se piarda, sa nu ramana in urma, sa ii explice ceea ce vede, sa raspunda la intrebarile sale etc.
Caracteristica acestei vacante este a experimenta noul.

In vacanta la studiu

O alegere de vacanta este aceea a unei tabere cu specific: pictura, literatura, limbi straine, sculptura etc. este o alegere potrivita in masura in care copilului ii face placere aceea activitate, contribuind astfel la dezvoltarea aptitudinilor sale.
Caracteristica acestei vacante este a face cu placere. Copilul se va relaxa creand si punandu-si in valoare abilitatile alaturi de alti copii asemenea lui.

Vancanta este un prilej pentru copil de a experimenta lucuri noi, de a se bucura de timpul sau liber. De aceea, vacanta nu este un prilej de a inlocui scoala cu teme la domiciliu, ci cu activitati interactive si interesante (vizita la muzeu, la gradina zoologica, expozitii etc).

Psiholog Cristina Calarasanu
CPAP- Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
www.centrupsihologie.ro

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti