Drepturile copiilor la mostenire

Drepturile copiilor la mostenire

Educaţie - 04 Mai 2012

O problema foarte des dezatuta este cea cu privire la rezerva succesorala si cotitatea disponibila. De mentionat este diferenta care exista intre cele doua si anume:

  • rezerva sucesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifetata prin liberalitati facute in timpul vietii si/sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte, iar
  • cotitatea disponibila ("partea disponibila a bunurilor") este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale si de care defunctul putea dispune liber, neingradit, inclusiv prin donatii si dispozitii testamentare.

Rezerva succesorala este privita diferit de noul Cod Civil care defineste rezerva succesorala ca pe o cota fixa calculata tot dintr-o cota fixa.
 
In sistemul legii civile romane actuale, singurii mostenitori rezervatari sunt: descendentii, ascendentii privilegiati si sotul supravietuitor, iar in ceea ce priveste Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de mostenitori legali. In ceea ce priveste intinderea rezervei succesorale, aceasta variaza in functie de calitatea si numarul mostenitorilor rezervatari.
Dupa actualul Cod Civil cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fractiuni din mostenire, astfel:

•    1/2 din mostenire pentru un copil;

•    2/3 din mostenire pentru 2 copii;

•    ¾ din mostenire pentru 3 sau mai multi copii.

Art.1088 din Noul Cod Civil, specifica faptul ca rezerva descendentilor va fi de jumatate din cota succesorala care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, in lipsa liberalitatilor sau dezmostenirilor. De aici rezulta ca in cazul unei dezmosteniri de catre defunct a unicului sau copil, acesta tot va avea dreptul la o rezerva de ½ din averea parintelui sau, urmand ca restul cotei de ½ sa se imparta mod corespunzator intre mostenitorii legali dintr-o clasa subsecventa sau in situatia unui testament , sa-I revina celui gratificat prin legat.
Totodata, inlaturarea din dreptul de a mosteni ca successor legal va atrage si imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorala.
Si in privinta cotitatii disponibile a sotului supravietuitor, Noul Cod Civil aduce modificari introducand un nou sistem de calcul.

Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota sotului supravietuitor este de:

•    ¼ din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
•    1/3 din mostenire, daca vine in concurs atat cu descendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
•    ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati;
•    1/3 din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti