Noul Cod Civil aduce custodia comuna si in Romania

Noul Cod Civil aduce custodia comuna si in Romania

Educaţie - 06 Februarie 2012

Custodia comuna legala ofera dreptul ambilor parinti, pe langa drepturile pe care le are orice parinte, care nu a fost decazut din drepturile parintesti, sa se implice in cresterea si educarea minorilor, prin participarea la deciziile cu privire la copii. In custodia comuna legala parintii au drepturi egale in luarea deciziilor cu privire la bunastarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de catre acel parinte care are in grija pe copil la acel moment, in timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord.

Potrivit art. 396 Noul Cod civil, instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta.

Spre deosebire de legislatia anterioara care prevedea ca minorul urma sa fie încredintat unuia dintre parinti prin sentinta de divort, Noul cod prevede in art. 397 alin. 2 ca după divort, autoritatea parinteasca revine în comun ambilor parinti, in afara de cazul în care instanata decide altfel. Totusi, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta poate hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre unul dintre parinti. Cu toate acestea, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Foarte important de retinut este si faptul ca, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil, persoanele divortate inainte de aceasta data vor putea solicita custodia comuna a copiilor, chiar daca acestia fusesera incredintati celuilalt sot prin hotarare judecatoreasca.

Astfel, potrivit prevederilor art. 403 "in cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile şi indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului", iar art. 46 din Legea de punere in aplicare a Codului Civil prevede că "Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil."

O alta reglementare prevede si posibilitatea ca, in cazul in care unul dintre parinti nu isi respecta conditiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge, din nou, in instanta. In acest caz,  judecatorii vor putea stabili daca se aplica din nou custodia unica.
Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Av. Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti