CU "NU" IN BRATE sau despre asa zisa varsta a negatiei

CU "NU" IN BRATE sau despre asa zisa varsta a negatiei

Psihologie - 29 August 2011Toate relatiile noastre de dragoste incep cu un DA mutual. Cu un DA fata de partener, si de cele mai multe ori cu un DA fara rezerve fata de copiii care ni se nasc. Este natura indragostitului sa spuna cu orice chip DA chiar si atunci cand de fapt nu ar vrea sa o faca. Nu suntem indragostiti numai de "celalalt" ci suntem indragosititi si de asemanarile dintre noi, de concordanta, de comunitatea si de unitatea pe care o formam cu "celalalt". Între partenerii adulti, dureaza pana la 5-7 ani, pana cand incepem sa simtim incomoditatea discrepantei dintre noi. Nu ca am fi spus prea mult DA celuilalt si comunitatii cu celalat, ci pentru ca am spus prea putin DA noua insine.

Eu sunt cel care sunt. Cine esti tu?

A fi capabil sa accept faptul ca exista mari diferente intre mine si "celalalt", a le putea privi in ochi, inseamna a putea face marele pas de la a fi indragostit la dragoste. Aceast lucru e valabil atat pentru adulti cat si pentru relatia dintre adulti si copii.

In relatia cu copiii, aceasta criza transformationala intervine ceva mai repede, intre 2 pana la 3 ani, cand copilul incepe sa spuna DA lui insusi si NU in mod activ parintilor. Fiti bineveniti in ceea ce e cunoscut sub termenul de "varsta negatiei". La aceasta varsta copilul vrea sa poata fi capabil sa simta, sa gandeasca si sa actioneze independent. La aceasta varsta copilul devine independent iar parintii "neaga". Adesea parintii se simt neputinciosi si debusolati de vehementa NU-ului copilului, desi de fapt ar trebui sa isi dea seama ca pe masura ce copilul isi dobandeste independenta fata de parinti cu atat acestia sunt scutiti de munca. Cu cat parintii (dar si educatorii) reusesc sa isi acompanieze copilul in a deveni independent, cu atat usureaza intregii familiii procesul de desprindere de parinti la pubertate.

Termenul "varsta negatiei" e tipic pentru sisteme autoritare in care detinatorii puterii se plang de subalterni "neascultatori".

In aceasta faza, pe care aleg sa o numesc fie "varsta independentei" fie"prima adolescenta", au loc in dezvoltarea psihologica a copilului doua proiecte majore:
1. Este varsta la care individualitatea copilului si diferenta sa fata de parinti si de asteptarile lor fata de copil devin clare iar copilul le poate articula deja verbal si corporal.
2. Este varsta la care copilul incepe sa se descopere pe sine, si sa se elibereze totodata din totala dependenta de parinti. Acest lucru este, din punct de vedere existential, absolut vital pentru o dezvoltare sanatoasa. Cine a fost mai mult timp bolnav la pat si dependent de ajutorul altora, stie foarte bine cat de eliberator si de binefacator e fiecare pas, cat de mic ar fi el, catre redobandirea independentei.

NU-ul copiilor fata de parinti sau educatori este unul plin de dragoste, deoarece nu este un NU rostit relatiei dintre ei. Este un DA al copilului pentru pastrarea integritatii proprii, pentru el insusi ca persoana si in maniera sa specifica de a se delimita de parintii / educatorii sai. Pentru ca la varsta de 2-3 ani copiii gandesc si se exprima doar in momente scurte intr-un mod abstract, trebuie sa poata sa isi spuna spuna DA lor insusi in situatii concrete, cum ar fi: sa se spele singur pe maini, sa se imbrace singuri, sa mearga singuri pe strada fara mana mamei, chiar si atunci cand nu sunt inca in stare sa o faca singuri.

A respecta NU-ul unui copil inseamna a-l lua in serios, a-l recunoaste insa nu neaparat a-i da urmare.

Fara un echilibru autentic intre DA si NU fata de propria persoana copiii nu isi pot dezvolta sociabilitatea si empatia innascuta iar adultii nu reusesc sa faca pasul de la a fi indragostit la dragoste.

Raluca Jacono, consilier famililal in reteaua internationala FamilyLab

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti