Specificul metodei de educatie alternativa Montessori

Specificul metodei de educatie alternativa Montessori

Educaţie - 04 Mai 2010

Metoda Montessori este un program de educatie pentru viata, un proces de invatare prin care copiii sunt incurajati sa isi dezvolte propria liniste, siguranta si grija pentru mediul inconjurator. Practicata pe intreg mapamondul, metoda Montessori s-a dovedit a avea succes cu copiii din diverse medii culturale si religioase. A fost utilizata pentru copiii inzestrati precum si pentru cei cu dizabilitati fizice si intelectuale.

Dr. Maria Montessori a fost, sub mai multe aspecte, cu un pas inaintea timpului. Nascuta in Italia in anul 1870, a fost initial un medic care a scos la lumina metode stiintifice de observare, experimentare si cercetare pentru studiul copiiilor, dezvoltarea si educarea acestora.

Calitatile copiilor

Noile sale abordari in ceea ce priveste educatia au relevat faptul ca micutii din intreaga lume posedau calitati si abilitati (neasteptate pana in acel moment) care pareau ca asteapta sa iasa la suprafata. Printre aceste abilitati se numara:

1.    Un nivel de concentrare ridicat. Inainte se considera ca micutii sufereau de deficiente de atentie. Dr. Montessori era uimita sa vada cat de mult timp acorda copiii foarte mici sarcinilor care ii intereseaza.
2.    Placerea de a repeta. Pe cont propriu, copiii isi aleg sa faca lucruri pe care incearca sa le realizeze la nesfarsit.
3.    Placerea de a fi ordonati. In mod normal ne gandim ca cei mici sunt dezordonati, insa Dr. Montessori a descoperit ca acestia au o inclinatie naturala catre organizare si ordine. Aceasta inclinatie naturala poate fi scoasa in evidenta daca acestia sunt incurajati.
4.    Libertatea de a alege. Copiilor le place sa aleaga lucrurile pe care vor sa la faca. Daca materialele sunt asezate astfel incat copiii sa aiba acces la acestea, copiii le vor alege.
5.    Copiii prefera lucrul in locul jocului. Adultii au tendinta de a crede ca micutii vor numai sa se joace si nu sa lucreze. Totusi, Dr. Montessori a descoperit ca joaca este un substitut pentru ceea ce isi doreau copiii sa faca cu adevarat, dar nu puteau sa faca. Spre exemplu copiilor le place sa se joace „de-a mama si de-a tata”.
6.    Nu sunt necesare rasplata sau pedeapsa. Montessori a descoperit ca micutii sunt motivati instinctiv sa lucreze. Nu au nevoie de motivari externe sau pedepse. Lucrul de care au nevoie este ajutorul.
7.    Iubitori de liniste. In ciuda faptului ca, de regula, adultii cred despre copii faptul ca sunt galagiosi, Montessori a descoperit ca celor mici le place linistea.
Vizitand o clasa de copii in care se practica metoda Motessori, puteti observa ca micutii fac conversatie si desfasora diferite activitati, dar nu intr-atat incat un copil sau un grup sa ii deranjeze pe ceilalti.
8.    Simtul demnitatii personale. Copiii doresc sa fie capabili si au demnitate. Vor sa poata face lucruri pentru ei. Un copil ar prefera sa isi lege singur sireturile de la pantofi decat sa i le lege altcineva.
9.    Dorinta de citi si scrie. La inceput, Dr. Montessori era de parere ca micutii cu varsta de patru si cinci ani nu ar trebui implicati in activitatile de citire si scris. Totusi, copiii au prezentat atat de mult interes incat le-a oferit materiale pentru incepatori.

Programul Montessori

Ani de observare a pacientilor au determinat-o pe Maria Montessori sa realizeze faptul ca micutii trec prin etape ale dezvoltarii foarte bine definite. Prin urmare, la scoala Montessori, copiii trec prin trei cicluri – 1 (3-6 ani), 2 (6-9 ani), si 3 (9-12 ani) – in loc de clasele obisnuite.

Clasa Montossori este o comunitate de aproximativ 25 de copii in varsta de pana la 3 ani, atat baieti, cat si fete. Copiii mai mari ii vor invata pe cei mici, in consecinta le va creste increderea in sine, iar cunostintele se vor solidifica. Vor dobandi si un simt al raspunderii fiind liderii clasei, care mai tarziu le va imbunatati imaginea de sine. Intre timp, copiii mai mici sunt initiati catre munca avansata prin observarea celor mai mari. Cu o astfel de varietate de niveluri in clasa, fiecare copil poate lucra in ritmul sau. Prin urmare, programul faciliteaza dezvoltarea afectiunii fata de comunitate, in care totul se bazeaza pe cooperare, nu pe principiul competitiv.

Programul Montessori este diferit sub mai multe aspecte:

1.    Metoda de predare individuala, nu pe grupuri
2.    Copiii invata prin experienta mai degraba decat prin ascultare.
3.    Curriculum Montessori este mult mai vast decat multe alte programe.
4.    Cu privire la disciplina, in programul Montessori se pune mai degraba accentul pe auto-disciplina dezvoltata prin ajutarea unui copil sa invete cum sa isi indeplineasca obligatiile, decat pe disciplinarea lui prin intermediul recompenselor si al pedepselor.
5.    Intr-o clasa Montessori organizarea camerei permite copiilor acces rapid la o varietate de noi experiente.
6.    Materialele dintr-o clasa Montessori sunt create cu grija si studiate indeaproape pentru a se potrivi dezvoltarii, nevoilor si caracteristicilor copiilor.
7.    Metoda Montessori, prin care sunt ajutati copii, presupune ca acestora sa li se arte ceea ce au de facut intr-o maniera pozitiva
8.    Programul Montessori este sistematic si atent structurat, in conformitate cu principiile dezvoltarii. Fiecare activitate este atent gandita, bazandu-se pe pregatirea anterioara si conducand spre activitati mai complexe.
9.    Programul Montessori este creat pentru a dezvolta independenta si responsabilitatea.
10.    Rutina programului Montessori are la baza principiul libertatii de a alege, mai degraba decat stabilirea timpului pentru activitati prescrise.
11.    In Programele Montessori copiii sunt perceputi ca niste fiinte pozitive  a caror preocupare principala este formarea ca adult.

Prescolarii


Clasa prescolarilor este atractiva, cu multe materiale si activitati atent concepute. Copiii sunt liberi sa se angajeze in orice tip de activitati care ii preocupa. Pot lucra individual, cu un prieten sau cu un grup de prieteni. Pot petrece oricat de mult timp doresc pentru orice activitate. Au posibilitatea de a face lucruri pe care le vad acasa, la parinti. Pot pregati mancare, cum ar fi coptul cartofilor, decojirea rosiilor, taiatul bananelor, spargerea nucilor sau stoarcerea bananelor. Se pot ocupa de tamplarie, cum ar fi lucrul cu ciocanul, folosirea cuielor sau taiatul. Pot invata sa lege sireturile la pantofi, sa foloseasca un fermoar si nasturi. Pot asculta muzica, pot canta, dansa, si pot invata sa cante la un instrument. De asemnea, ei picteaza, deseneaza, lucreaza in lut, invata sa coasa, sa creeze masti sau marionete. Pot invata sa numere sau sa compuna cuvinte. Pot invata din carti despre lucrurile minunate din lumea care ii inconjoara. Pot privi globul si fotografiile facute in diferite parti ale lumii. Pot alerga, se pot catara, juca jocuri sau se pot distra cu prietenii. Pot sta intr-un genunchi si pot imbratisa profesorul.

Scoala primara Montessori

Copiii lucreaza cu diverse materiale definite care ii ajuta sa invete prin intermediul unui proces activ. Prin utilizarea unor astfel de materiale copiii pot confectiona propriile lor carti, pot desena propriile lor harti sau fuse orare si isi pot dezvolta propriile lor proiecte. Ca rezultat, clasa este ocupata, fiind un loc minunat pentru copii. Din moment ce clasa este bine organizata, copiii isi dau seama ca pot lucra fara sa astepte sa vina profesorul la clasa.

Unii copii pot citi, in timp ce altii lucreaza la matematica. Unii pot studia despre furnici, in timp ce altii asculta muzica clasica la casti.

De la programul Montessori la scoala

Copiii de la programul Montessori iubesc scoala si de obicei sunt interesati de aproape orice. De obicei sunt prietenosi, generosi, cooperativi si respectuosi atat cu ei cat si cu ceilalti. Din acest motiv, se adapteaza indiferent de locul in care merg in urma participarii la programul Montessori.

Gradinite.com

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti