Sfaturi pentru parinti si bone

Sfaturi pentru parinti si bone

Educaţie - 11 August 2009

Ce ar trebui sa stie o bona? Cum ar trebui sa se comporte? Foarte multe dintre persoanele care sunt angajate pe post de bona incearca sa respecte ceea ce stiu din propria copilarie sau din cresterea propriilor copii. Si totusi, lucrurile nu sunt atat de simple. Societatea a evoluat si odata cu ea, stiinta educatiei. Modelele folosite odinioara isi dovedesc ineficacitatea.

La randul lor, parintii nu cunosc criteriile dupa care ar trebui sa aleaga o bona. Dincolo de echilibrul psihic, fara de care nici nu se pune problema de a lucra cu un copil, este necesara si o serie de cunostinte despre psihologia celor mici.

Iata de ce mi-am propus sa va prezint cateva sfaturi pentru bone si parinti, grupate in mini-articole. Acestea sunt inspirate din munca pediatrei si psihanalistei Francoise Dolto, care, prin scrierile, conferintele si travaliul sau clinic, a ajutat multe generatii de copii si parinti.

Zece lucruri pe care trebuie sa le stie bona unui copil intre 0 si 1 an:


1. Totul este limbaj. Copilul mic incearca, prin mijloacele care-i stau la dispozitie (ras, plans, gangurit, chiar si boala) sa comunice cu persoana care-l ingrijeste.
2. Vorbeste-i cat mai des posibil. Cand il schimbi, tradu-i in cuvinte fiecare miscare pe care o faci. Explica-i ce vede caad mergeti la plimbare. Cand necunoscutul se lumineaza, totul devine mai prietenos in jurul nostru.
3. Spune-i copilului pe nume. Pe cat posibil, evita diminutivele sau apelativele de alint.
4. Organizeaza pentru copil experiente senzoriale variate: auditii muzicale, lasa-l sa atinga jucarii de diferite forme, texturi si culori, da-i sa miroasa plante aromatice, flori, etc.
5. Evita sa saruti sau sa musti copilul, chiar si in joaca. Copilul mic, pana la varsta de 3 ani, percepe aceste dovezi de afectiune ca fiind agresive.
6. Evita sa-i dai suzeta de fiecare data cand plange. Gandeste-te cum te-ai simti tu, daca la cea mai mica nemutumire, cineva ti-ar vari o bomboana in gura. In schimb, permite-i sa suga degetul – este un gest firesc.
7. Cand un copil de 6 luni arunca jucaria, trebuie sa i-o inapoiezi de cate ori doreste el. Este un joc. Prinde-te in joc si nu-l certa. In felul acesta, copilul arata ca poate suporta cu bine despartirea temporara de mama lui.
8. Cand intri in camera copilului, saluta-l. La sfarsitul programului spune-i ca vei pleca si cand va veti revedea. E frustrant pentru el sa te caute cu privirea prin casa sau sa incerce sa-ti perceapa vocea, atunci cand nu mai esti acolo.
9. Evita „dresajul” la olita pana la varsta de 1,6 – 2 ani. Copilul va deveni constinent singur atunci cand isi va dori sa imite adultii din preajma.
10. Evita sa-i spui copilului ca este rau. El va ajunge, cu timpul, sa creada acest lucru si sa se comporte ca un „copil rau”.

Autor: Manuela Sofia Nicolae psiholog si psihoterapeut

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti