Reciclarea pe intelesul copilului tau

Reciclarea pe intelesul copilului tau

Educaţie - 15 Iunie 2009

Reciclarea si economisirea resurselor naturale sunt niste lucruri care se invata. Este vorba de comportamente pe care copilul se obisnuieste sa le aiba pentru ca le vede la cei din jurul lui si pentru ca le intelege. Respectul fata de natura vine firesc atunci cand copilul o cunoaste, o apreciaza si o iubeste.

In fiecare familie, parintii trebuie sa incurajeze apropierea copilului fata de natura si sa il invete despre importanta reciclarii si despre alte activitati benefice pentru mediu. Prin joc, copilul poate invata treptat despre necesitatea colectarii diferentiate a deseurilor si despre consecintele diverselor forme de poluare si a folosirii resurselor disponibile. Copiii adora sa faca lucruri considerate de cei mari ca fiind utile, mai ales daca ii vad si pe acestia ca le fac. Lor le place foarte mult sa participe la actiuni despre care stiu ca ajuta la protejarea planetei si a naturii.

Totodata, nu numai ca le place sa stie ca au un rol in aceasta misiune insa sunt incantati de faptul ca parintii lor si alti adulti, le apreciaza abilitatile si maturitatea suficient de mult incat sa discute cu ei lucruri importante, ca de exemplu despre protectia mediului inconjurator. Activitatea de reciclare trebuie sa fie un efort de familie care sa vina de la sine.

De asemenea, aceasta trebuie sa fie corelata cu alte actiuni care, chiar daca in aparenta sunt obisnuite, au un rol deosebit pentru protectia mediului si a resurselor naturale. Astfel, sa stingi lumina atunci cand iesi din camera, sa inchizi apa atunci cand nu o folosesti sunt activitati prin care economisesti resursele naturale.

Misiune imposibila?


Privind din afara, sa inveti un copil de doar cativa ani ca respectarea naturii este o baza pentru un viitor sanatos pare aproape imposibil. Copiii mici au nevoie de lucruri si exemple concrete. Conceptele inca sunt mistere pentru ei si de aceea, daca folosesti concretul si exemple apropiate de puterea lor de intelegere misiunea ta devine atat placuta cat si usoara. In rest imaginatia fara margini si placerea jocului vor face toata treaba.

Copiii inteleg deja expresii nonverbale. Ei stiu ca atunci cand razi inseamna ca te bucuri si e bine si atunci cand plangi exprimi suferinta. Acesta este un instrument foarte util pe care il poti folosi pentru a-i explica celui mic ca natura sufera atunci cand deseurile sunt aruncate peste tot si este fericita atunci cand fiecare om recicleaza pentru a face economie.

Un copac vesel inconjurat de iarba, flori si insecte si unul trist langa a carui tulpina sunt multe sticle de palstic, hartii si alte deseuri reprezinta numai o idee de imagine pe intelesul copiilor.

Jocul bate sarcinile


Copiii sunt mult mai receptivi la activitati care le sunt prezentate sub forma de joc decat la cele care sunt sub forma de sarcini obligatorii. Mai usor accepta ceva care suna “a distractie” decat ceva ce “trebuie facut”. Joaca-te cu cel mic si explica-i ca toate obiectele care sunt intregi si curate pot fi refolosite, facand impreuna jucarii.

Copilul va intelege foarte repede si imaginatia lui va duce la rezultate spectaculoase. Poti chiar sa organizezi jocuri cu mai multi copii la voi acasa in timpul carora sa confectionati diferite obiecte. De exemplu, o farfurie de plastic, de unica folosinta poate fi un foarte bun suport pentru o imagine specifica primaverii (flori si iarba din diferite materiale) sau sarbatorii de Paste (un cos cu oua). Puteti sa faceti mici jucarii simple pe care sa le daruiti copiilor la o petrecere organizata cu ocazia Pastelui sau de ziua de nastere sau onomastica a copilului daca se intampla sa o sarbatoriti in acesta perioada.

Astfel fiecare copil va pleca cu o amintire de la petrecerea data in cinstea copilului tau. Ii poti povesti ca bunicii lui nu aveau atatea jucarii cumparate, asa cum are el si isi confectionau propriile jucarii din obiectele pe care le aveau la indemana. Copiii sunt entuziasmati sa mestereasca.

de Cristina Radu

Tag-uri: reciclare

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti