Baby Spa - bebelusi la inot

Baby Spa - bebelusi la inot

Timp liber - 02 Iunie 2009

Rapid, fara frica si plin de curiozitate: iata cum poate fi caracterizat copilul dumneavoastra inca din primii lui ani de viata. Pentru micut, lumea reprezinta un spatiu fara limite, plin de provocari si experiente interesante. In schimb, in ochii parintilor, lumea poate fi plina de pericole, iar unul dintre acestea este reprezentat de apa. Cu toate acestea, efectele pozitive ale inotului asupra starii de sanatate sunt binecunoscute, de aceea este recomandat ca bebelusul sa poata profita din plin de beneficiile apei. Acum aceste programe de educatie acvatica pentru nou-nascuti si copii mici sunt disponibile si in Romania.

Ii puteti oferi copilului dumneavoastra posibilitatea de a participa la sedinte de inot desfasurate sub stricta supraveghere si indrumare a personalului specializat si cu experienta in domeniu. Inotul il va capacita pe micut cu abilitati speciale de a raspunde diferitelor situatii ivite in mediul acvatic.

Programele desfasurate in apa produc o serie de efecte stimulatoare asupra cresterii si dezvoltarii fizice si pishomotorii. Au potentialul de a stimula dezvoltarea inteligentei si a capacitatii de concentrare si abilitatilor de perceptie ale copilului. Inotul imbunatateste capacitatea de coordonare, creste imunitatea si sustine buna functionare a aparatului cardio-respirator. Fluiditatea si finetea exercitiilor in apa au influenta asupra calitatii somnului, care urmeaza acestor lectii.

Avantajele programelor de educatie acvatica pentru cei mici sunt variate:

    • Copiii se bucura de experiente senzoriale si motrice adecvate fiecarui stadiu de dezvoltare;
    • Micutii invata prin joc si prin explorarea mediului acvatic;
    • Cei mici invata intr-o ambianta sigura si relaxata, supravegheati de parinti si de profesorii de inot;
    • Prichindeii se angajeaza intr-o activitate fizica regulata, in compania altor copii;
    • Ei isi dezvolta simtul autonomiei in apa si invata sa se descurce in mediul terestru;
    • Copiii se bucura de activitatile in grup si invata impreuna cu ceilalti colegi de clasa;

Un factor important este varsta la care copiii se integreaza in acest program. Primele luni de viata reprezinta o perioada in care se pot obtine cele mai bune rezultate imediate, dar si pe termen lung. Astfel pana la varsta de 6 luni se pastreaza reflexele primare, printre care si cel de apnee. Plasarea nou-nascutului in mediul acvatic, asigura continuitatea dezvoltarii intrauterine, prin autonomia deplasarilor. Copiii, practicanti ai unor simple miscari acvatice, isi insusesc rapid mersul voluntar, in comparatie cu cei care nu au beneficiat de aceasta stimulare psihomotorie. Marele avantaj al unei sedinte acvatice il reprezinta solicitarea scazuta a scheletului osos, ligamentelor si tendoanelor. Apa este un mediu protector si stimulant pentru copiii de varsta mica datorita gravitatiei inexistente.

Orele de inot, desfasurate o data sau de doua ori pe saptamana in primii doi de viata, reprezinta cea mai buna cale pentru dezvoltarea motorie a copiilor. Astfel, o stimulare corecta a reflexelor in mediul acvatic poate conduce la aparitia unor miscari similare si in mediul terestru.

Alegerea unui program de educatie acvatica pentru copilul dumneavoastra  ii poate oferi acestuia prima sa experienta sociala in afara caminului. Micutii invata sa se "cunoasca" intre ei si sa-si "urmareasca" "colegii de clasa". Impreuna cu parintii lor si sub stricta supraveghere a profesorilor de inot, copiii invata sa castige incredere in apa si redescopera mediul pe care de putin timp l-au parasit.

Lectia de inot este predata din punctul de vedere al copilului. Prioritatea este reprezentata de dezvoltarea fizica armonioasa si de stimularea celei psihomotorii, cu o invatare si perfectionare ulterioara a tehnicii de inot in functie de capacitatea de pricepere a copilului mic.

Fiecare grupa de varsta are un anumit nivel de dezvoltare a capacitatilor motrice, de aceea anumite miscari vor fi introduse doar atunci cand pot fi asimilate de catre copii cu usurinta si incredere.

Securitatea in cadrul sedintelor de inot este deosebit de importanta pentru acesti copii de varsta mica si foarte mica. Cu cat copilul este cooptat mai devreme intr-un astfel de program, cu atat mai devreme el va fi capabil sa construiasca o baza de abilitati pentru a se proteja singur. Parintii sunt primii profesori ai copiilor. Ei le asigura suportul emotional de care au nevoie pentru a se simti in siguranta. De aceea, prezenta acestora in cadrul sedintelor este un factor important in asigurarea unui mediu cat mai sigur si lipsit de pericole pentru bebelusi si copii mici.

Prevenirea si siguranta este asigurata prin supravegherea permanenta a copilului aflat in apa, crearea unui mediu acvatic sigur si asigurarea de asistenta medicala specializata.

Sedintele de inot destinate bebelusilor si copiilor mici includ nu numai elemente care sprijina dezvoltarea psihomotorie, ci si bunastarea psihosociala. Fiecare copil este privit ca un individ unic, caruia ii este permis sa-si stabileasca propriile limite pentru intensitatea, durata cu care poate sa evolueze si momentul in care vrea sa evolueze.

Tag-uri: inot

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti