Cum ii motivam pe copii sa fie activi?

Cum ii motivam pe copii sa fie activi?

Sănătate - 05 Mai 2009

Daca v-ati urmarit copiii pe terenul de joaca, ati observat cat de activi sunt si ca le place sa se miste. Dar ce nu ati realizat e ca toate acetse activitati pe care le fac pot insemna primii pasi catre o viata activa.

Cand cresc, poate deveni o provocare pentru ei sa faca activitatile fizice de care au nevoie zilnic. Motive sunt numeroase: mai multe de facut pentru scoala, ceilalti copii cred ca nu sunt destul de buni la sport, inexistenta unui model si familii cu un program foarte aglomerat.

Si chiar daca ei au timpul si inclinatia de a fi activi, parintii nu ii lasa sa cutreiere prin cartier cum faceau mai de mult copiii. Asadar optiunile lor sunt limitate. In ciuda acestor bariere, parintii pot insufla o dorinta pentru miscare si ii pot ajuta pe copii sa isi stabileasca programul zilnic. Facand acest lucru, pot da nastere unor obiceiuri sanatoase care dureaza pana la maturitate.

Beneficiile unei vieti active
Cand copiii sunt activi, corpurile lor pot face lucrurile pe care ei le vor si de care au nevoie. De ce? Pentru ca exercitiile fizice le ofera aceste beneficii:
•    muschi si oase puternice
•    un control al greutatii
•    un risc mai mic de aparitie a diabetului
•    muschi si oase mai puternice
•    un somn linistit
•    o mai buna perspectiva asupra vietii

In plus, elevii sanatosi si activi fizic pot fi mai motivati si pot avea mai mult succes.  Si competentele fizice dau nastere respectului de sine la orice varsta.

Ce ii motiveaza pe copii?

Sunt multe beneficii pe care le are o viata activa, dar cum ii incurajati pe copii? Iata cateva sugestii:

Alegeti activitatile potrivite varstei copilului
: daca nu o veti face, copilul se va plictisi sau va fi frustrat.

Oferti-i mai multe posibilitati de a fi activ: copiii au nevoie ca parintii sa le faca activitatile mai usoare oferindu-le echipament si mergand cu ei la locurile de joaca.

Concentrati-va pe distractie: copiii nu fac ceva ce nu le face placere.

Cand copiilor le place o activitate, vor vrea sa o faca mai des. Practicand o activitate, fie ca e vorba de inot sau mersul cu bicicleta, copilul isi dezvolta abilitatile. Copilul se simte multumit, mai ales cand eforul sau este laudat. Aceste lucruri il fac pe copil sa vrea sa continue aceasta activitate si chiar sa incerce altele.

Care e activitatea cea mai potrivita varstei?

Cea mai buna metoda pentru copii sa faca miscare e sa le stabiliti un program zilnic cu exercitii. De la bebelusi pana la copiii mai mari, acestia au nevoie de cel putin 60 de minute de exercitii pe zi. Aceasta poate include joaca acasa, la scoala sau participarea la diferite sporturi.

Iata cateva sfaturi de baza:


Prescolarii: prescolarii au nevoie de joaca si de exercitii care ii ajuta sa isi dezvolte aptitudini importante – a da cu piciorul in minge, a juca leapsa, a sari intr-un picior, a merge cu bicicleta, dansul pe loc si curse cu obstacole.
Chiar daca unele cluburi de sport primesc si copii de 4 ani, acestea nu sunt recomandate pana cand copilul nu e mai mare. Prescolarii nu inteleg regulile complexe si le lipsesc atentia, aptitudinile si coordonarea de care au nevoie pentru un sport. In loc sa invete un sport, prescolarii ar trebui sa invete regulile de baza.

Scolarii: parintii au mai multe obstacole in a-i determina sa faca miscare si sa le placa acest lucru pentru ca scolarii fac alte lucruri mai sedentare precum uitatul la televizor sau jocurile pe calculator. Activitatile pot varia de la sporturi traditionale pana la mersul cu cortul, calatorii sau alte activitati care se petrec in afara casei.
In primii ani de scoala, cand copiii invata reguli si aptitudini de baza, ei practica mai putine activitati atletice. Cu cat cresc, apar diferentele intre abilitati si personalitate. Nivelul de interes si angajament se intalneste cu abilitatea, de aceea e important sa gasiti o activitate care e potrivita pentru copil. Programele se incarca in acesti ani, dar nu uitati sa ii lasati niste timp si pentru joaca.

Adolescentii: Acestia au mai multe posibilitati pentru a fi activi fizic – de la sporturile de la scoala pana la interesele de dupa scoala. Cu adolescentii este foarte important sa va amintiti ca activitatea fizica trebuie planificata si deoseori intercalata cu o serie se responsabilitati si angajamente.

Faceti totul astfel incat sa ii fie mai usor adolescentului in sporturile pe care le practica, oferindu-i echipamentul necesar si transport. Si nu uitati de haine. In multe cazuri, hainele si incaltamintea potrivita il pot ajuta pe un copil mai timid sa mearga cu bicicleta sau la sala de sport.

Personalitatea conditiei fizice a copilul dumneavoastra
In plus, e important pentru parinti sa cunoasca personalitatea conditiei fizice a copilui. Liniile de personalitate, genetice si abilitatile atletice se combina pentru a-i directiona copilului atentia catre practicarea sporturilor sau altor activitati fizice. Care din aceste trei tipuri il caracterizeaza cel mai bine pe copilul dumneavoastra?

Nonatletul: acest copil nu are abilitati altetice sau nu e interesat de practicarea unei activitati fizice sau ambele.

Atletul ocazional: copilul e interesta sa fie activ, dar nu e  foarte bun la acest capitol si exista riscul sa fie descurajat intr-un mediu atletic competitiv.

Atletul: copilul are abilitati altetice, este angajat intr-un sport sau o activitate si isi va imbunatati performantele.

Daca veti intelege tipurile de temperament ale conditiei fizice, veti putea sa il ajutati pe copil sa isi gaseasca activitatile cele mai potrivite si sa faca destul exercitiu, sa se bucure de acestea. Unii copii vor vrea sa faca performanta in sport, in timp ce altii vor fi ferciti sa fie doar participanti.

Atletul de exemplu, va vrea sa faca parte din echipa de basket, in timp ce atletul ocazional se multumeste doar sa arunce mingea pe terenul de joaca sau pe strada. Nonatletul va avea nevoie de sprijinul si incurajarea parintilor pentru a fi activ fizic. De aceea e important sa ii incurajati pe copii sa ramana activi chiar daca nu sunt cei mai buni in acel sport.

Oricare ar fi tipul de personalitate al conditiei fizice a copilului, trebuie sa stiti ca toti copiii pot face un sport. Atitudinea dumneavostra pozitiva il va ajuta pe copilul care e reticent la sport. Fiti activi si sustineti interesele copilului. Daca incepeti sa faceti acest lucru de la o varsta destul de frageda, copilul va privi activitatea ca pe ceva normal si distractiv.

Gradinite.com

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti