Cum percep copiii sarbatorile?

Cum percep copiii sarbatorile?

Psihologie - 15 Aprilie 2009

Oare cum percep copiii astazi semnificatia sarbatorilor si care este inca locul lor in traditia familiei?

Asteptate cu bucurie de catre copii, sarbatorile se asociau in mintea acestora cu reunirea intregii familii, cu traditii culinare spefice, cu obiceiuri pe care le indeplineau cu totii si care transmiteau de la an la an valoarea speciala a momentului de sarbatoare.

Este adevarat ca in timp, o data cu comercializarea si cu modernizarea ideii de sarbatoare, traditiile se refera mai degraba la cumparaturi, la achizitii sau la vacanta.
Este o trecere dinspre valorile spirituale spre valori aferente unei societati de consum.
Insa sarbatorile pascale au fost si raman strans legate de familie si de o traire speciala a familiei ce inseamna incheierea unui ciclu si intrarea in altul. Familia este un grup in care ceea ce uneste membrii ei sunt legaturile, iar aceste legaturi se construiesc si se fortifica si prin transmiterea si mostenirea unor valori si traditii spirituale.

Ce valoare are pentru un copil oul rosu daca nu i se spune si povestea lui? Dar slujba de inviere si lumina purtata pana acasa? Iata asadar ca familia are mai multe functii, fiecare dintre ele contribuind la cresterea si dezvoltarea invelisului ce inconjoara toti membrii sai si ii fac parte comuna a aceleiasi matrici protectoare. Ce functii activeaza aceste momente de sarbatoare:

•    Familia ca purtator al valorilor spirituale – bunicii si parintii sunt cei care aduc copilului momentele specifice acestor sarbatori si il insotesc pe parcursul intrarii sale intr-un univers religios sau plin de ritualuri specifice. Pregatiri speciale la care participa cu totii, povesti si pilde, atmosfera care se creeaza in jurul acestora devine o amintire de neuitat si un reper in interiorul copilului. Nu este doar un maraton de cumparaturi si de treburi casnice, ci este un intreg ritual care impleteste tineri si batrani, povesti de demult si povesti mai noi, pilde religioase si obiceiuri cu iepurasi, bucurie si incarcatura simbolica. Mostenirea acestor valori asigura ea insasi continuitatea unei familii, iar anularea acestei functii spirituale conduce la dezradacinarea familiei si la absenta unei identitati.

•    Familia ca un grup unitar – este un moment in care toti ce de obicei au treburile lor si sunt prinsi in rutina cotidiana, au timpul de a sta impreuna. De a gati, de a merge in vizita, de a povesti, de a se aseza in jurul aceleiasi mese si de a simti aceeasi emotie si bucurie ca si cum ar fi unul singur. Este un timp in care se gaseste loc pentru fiecare, fiind toti laolalta. Unitatea familiei poate fi adesea pusa la incercare in conditiile in care membrii sai tind sa functioneze din ce in mai individual, sa se separe, timpul alocat lui a fi impreuna este foarte scurt, iar comunicarea este superficiala. Copiii resimt cel mai dificil golul, absenta, distantele, ca si cum familia ar fi un corp si membrele sale s-ar imprastia in toate partile, lucrul acesta creand multa suferinta.
 
•    Familia ca arbore al generatiilor – momentele de sarbatoare sunt acelea in care putem vedea familia largita impreuna si nu doar familia actuala.
Copiii au ocazia sa-si intalneasca unchii, bunicii, verisorii, sa inteleaga cum este compusa familia lor si cat de ramificata este. Dincolo de familia de baza care nu este ea insasi autogeneratoare, copiii au nevoie sa cunoasca si restul istoriei ce ii leaga de alti membri ai familiei lor. Generatiile poarta cu ele mostenirea pe care au primit-o parintii si pe care o vor primi la randul lor copiii, si mai ales ele sunt precum o scara in trepe din care s-a constituit familia si in care copiii pot regasi cate ceva despre ei insisi. Va invit asadar sa va bucurati de sarbatori in familie si sa oferiti copiilor prilejul de a simti aceasta atmosfera speciala.

Psiholog Cristina Calarasanu
CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
cpap.copiisiparinti@gmail.com

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti