10 sfaturi pentru a avea sarbatori linistite in familie

10 sfaturi pentru a avea sarbatori linistite in familie

Timp liber - 10 Aprilie 2009

Copiii se bucura foarte mult de sarbatori. E timpul bucuriei si de obicei e greu sa se relaxeze, sa stea calmi si sa dorma bine. Iata cateva sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa stea linistiti si sa aiba un program echilibrat, care sa nu ii solicite prea mult de sarbatori:

Nu-i incarcati prea tare pe copii. Nu-i puneti la activitati sau sarcini care i-ar coplesi. De exemplu, evitati excursiile lungi la supermarket cu copiii mici. Nu incercati sa ii schimbati temperamental. Acceptati faptul ca ei sunt mai timizi din nastere si vorbesc mai incet sau din contra, sunt neastamparati si galagiosi. O activitate potrivita pentru un copil, poate fi coplesitoare pentru un altul, chiar in aceeasi familie.

Fiti creativi. De exemplu, petreceti timp cu copiii facand felicitari, decoratii, prajiturele si cadouri. Poate veti dori sa ii lasati pe copii sa aleaga o activitate pentru intreaga familie pe care sa o faceti impreuna de sarbatori.

Pastrati-i pe copii activi din punct de vedere fizic. Nu lasati programul aglomerat sa le stirbeasca timpul de joaca. Activitatea fizica este unul din modurile cele mai simple si mai eficiente pentru a reduce stresul si a va asigura ca cei mici vor dormi bine. Copiii ar trebui sa aiba cel putin 30 de minute de activitate zilnica moderata ca intensitate. In schimb, activitatile mai intense nu trebuie facute cu cateva ore inainte de culcare pentru ca astfel cresc bataile inimii si copiilor le va fi greu sa se relaxeze.

Pe cat posibil, lasati-i pe copii sa se joace afara. Lasandu-i sa se joace afara, unde se expun rezelor solare, vor dormi mai bine noaptea.

Invatati-i pe copii metode de relaxare precum intinderile, relaxarea progresiva, inspirarea adanca. Relaxarea poate fi o forma placuta de joaca.

Alungati temerile legate de culcare si ajutati-i pe copii sa nu fie speriati. Faceti o ceremonie din a lasa grijile deoparte inainte de culcare. Puneti-i pe copii sa spuna sau chiar sa deseneze ce anume ii sperie. Impaturiti acel desen pana va fi din ce in ce mai mic. Apoi puneti-l intr-o cutie si incuiati-o cu cheia. E bine pentru copiii mai mari sau adolescenti sa isi scrie temerile intr-un jurnal inainte de culcare.

Limitati timpul petrecut la televizor, inclusiv la jocurile video sau la calculator. Reclamele au ca tinta copiii si cu cat se uita mai mult, cu atat prind mai multe mesaje publicitare. Spuneti sau cititi povesti, cantati si ascultati muzica linistitoare de sarbatori.

Mentineti programul de culcare. Pentru ca programul se poate deregla de sarbatori, e important sa mentineti o ora de culcare constanta, pentru a-i lasa pe copii sa se odihneasca suficient. Nu lasati petrecerile sau activitatile de sarbatori sa stea in calea unui somn bun al copilului.

Insuflati compasiune si incurajati generozitatea

•    Creati oportunitati pentru copii sa ii ajute pe altii. Incurajati-i sa doneze cateva din hainele, jucariile sau cartile lor sau sa viziteze frecvent o persoana batrana care are nevoie de companie

•    Cititi-le sau spuneti-le povesti care sa-i invete ce inseamna sa oferi

•    Organizati cateva ritualuri simple care sa arate grija dumneavoastra fata de ceilalti. Invatati-i pe copii sa spuna o rugaciune pentru cei nevoiasi

Insuflati un sentiment de apreciere si multumire. Impartasiti-le copiilor lucrurile bune care vi s-au intamplat in acea zi si puneti-i si pe copii sa faca la fel. Nu trebuie sa fie intamplari foarte importante. Puneti accent pe intamplari care sa scoata in evidenta bucuria sarbatorilor.

Gradinite.com

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti