Locurile de joaca pentru copii

Locurile de joaca pentru copii

Timp liber - 06 Aprilie 2009

Spatiile amenajate pentru copii  din parcuri sunt o sursa de divertisment si miscare in aer liber. Nu e de mirare ca mereu le vedem pline de copii galagiosi, veseli si cu cu obrajii rosii de efort. Pe de alta parte, acestea pot reprezenta si un pericol. Echipamentele defecte, gresit construite, suprafetele nepotrivite si neglijenta adultilor pot pune in pericol sanatatea copiilor.

Locurile de joaca din parcuri au insa si numeroase avantaje. Copiii se joaca cu alti micuti de aceeasi varsta, isi fac noi si noi prieteni (la fel si parintii) si invata sa interactioneze. In acelasi timp, au ocazia sa faca miscare in aer liber si stim cu totii cat de importanta este aceasta. In plus, jucariile moderne sunt atat de complexe incat copiii isi pot dezvolta diferite abilitati in timpul jocului. Pot explora tunelurile si camerele, pot invinge frica de inaltime, pot sa-si dezvolte echilibrul si multe alte abilitati atat fizice cat si psihice.

Dar pentru ca jocul si invatarea sa se desfasoare in siguranta copiii au nevoie de un mediu sigur. Pe primul loc, cand vine vorba de siguranta lor la locul de joaca, sta supravegherea adultului.

Copilul nu vede pericolele, nu stie de ce anume trebuie sa se fereasca, nu poate sa aprecieze pericolele si ii place sa-si testeze limitele. Parintele, bunicul sau persoana care il insoteste trebuie sa inspecteze cu atentie locul de joaca pentru a vedea daca acesta este sigur si sa urmareasca jocul copilului, asigurandu-se ca nu se implica in activitati periculoase. Mare parte a accidentelor de la locul de joaca ar putea fi prevenite daca adultii ar fi suficient de atenti.

Siguranta locului de joaca depinde in mare masura de design-ul jucariilor. Iata ce trebuie verificat.

Suprafata de la sol trebuie sa fie moale si indeajuns de groasa ca sa micsoreze  impactul unei cazaturi. Asfaltul, betonul, zgura, nu sunt suprafete potrivite. Nisipul, rumegusul, polistirenul sunt indeajuns de moi. Dar chiar si asa, nu sunt sigure daca inaltimea combinata a jucariei si a copilului este mai mare de 3 metri.

Suprafata nu trebuie sa fie uda sau sa aiba obstacole. Copiii pot sa alunece sau sa se impiedice usor. In niciun caz nu trebuie sa se gaseasca la locul de joaca cioburi sau bucati de metal ascutite.

Scarile trebuie sa fie acoperite cu cauciuc antiderapant pentru a preveni alunecarea.

Suprafetele inalte trebuie sa fie protejate cu balustrade si bariere.

Leaganele, balansoareele sau alte jucarii care se misca trebuie sa fie la distanta de cele fixe. De asemenea, jucariile mobile trebuie verificate pentru a vedea daca nu au parti desprinse sau care ar putea sa se desprinda.

Cititi restul articolului pe www.nou-nascuti.ro

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti