Copilul prescolar si intrebarile despre sarcina

Copilul prescolar si intrebarile despre sarcina

Psihologie - 17 Martie 2009

Cand vine vorba de intrebarile unui prescolar in legatura cu sarcina, ai fi surprinsa sa afli ce isi doreste el de fapt sa stie. Nici nu-i pasa de unde vin copiii sau de ce mama are burtica asa de mare.

Parerile sunt impartite, in legatura cu momentul cand ar trebui sa-i spui copilului tau despre sarcina. Unii cred ca ar trebui sa astepti pana cand se vede sarcina si copilul incepe sa puna intrebari. Mamele mai experimentate, dar si doctorii sugereaza sa astepti pana in al doilea trimestru de sarcina, pentru ca cele mai multe avorturi si complicatii apar in primul trimestru.

Sunt si persoane care cred ca ar trebui sa-i spui copilului imediat ce afli de sarcina, fie pentru ca esti foarte bucuroasa, fie pentru ca iti va fi rau si el va vrea sa stie de ce.

Orice ai decide, trebuie sa-i dai copilului o explicatie in legatura cu greturile sau oboseala. Prescolarii tind sa isi imagineze ei motive pentru care anumite lucruri se intampla, si daca nu clarifici situatia, ei isi imagineaza ce e mai rau.

Mai important decat momentul in care ii spui copilului tau depre o noua sarcina este felul cum ii spui. Dr. Alexandra Iordanescu iti recomanda sa ii spui ca ceva frumos urmeaza sa i se intample. Poti sa ii vorbesti copilului despre prietenii lui care au frati sau surori mai mici. "Prezinta-i totul intr-un mod natural si pozitiv", spune dr. Iordanescu, care sugereaza ca discutia sa aiba loc in timpul unei plimbari in parc, unde veti intalni si alte familii cu mai multi copii.

Prescolarul tau trebuie sa inteleaga ca va fi frate sau sora mai mare si ca va avea anumite responsabilitati fata de cel mai mic.

Probabil copilul tau nici nu se va gandi cum a ramas mamica insarcinata. El se va intreba ce se inampla in continuare cu el. Il va mai iubi mamica? Va mai avea timp pentru el? Pregateste-te sa raspunzi unor astfel de intrebari si asigura-ti copilul ca este iubit si va fi si in continuare.

In mod sigur prescolarul tau va avea cateva intrebari de pus pe parcursul sarcinii si ar fi bine sa-i oferi raspunsuri inainte ca el sa intrebe. Pentru ca micutul tau sa inteleaga ca il vei iubi si dupa nastere, este indicat sa petreceti timp cu alte familii care au mai multi copii. Lasa-l sa vada cum interactioneaza alti copii cu fratii lor mai mici si cu parintii. Astfel nu se va mai teme ca va fi abandonat odata cu nasterea fratiorului. Ai putea de asemenea sa-i explici ca si bebelusul il va iubi.

Citeste restul articolului pe www.nou-nascuti.ro

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti