Colindatul – bucurie de Craciun, in familie

Colindatul – bucurie de Craciun, in familie

Timp liber - 15 Decembrie 2008

Numai simplul gand la sarbatorile de iarna ne aduce o stare de bucurie. De ce le asteptam atat si de ce inca din noiembrie incepem sa frematam de nerabdare? Cu ganduri crestine sau nu, ne bucuram mai ales ca vine vacanta, ca vom fi in sanul familiei, ca vom umple masa de bunatati, ca totul va fi impodobit si plin de culoare.

Craciunul cuprinde multe semnificatii religioase, iar faptul ca este o perioada a cadourilor, parca este la fel de important ca adunarea tuturor membrilor familiei. Taditional, Craciunul se sarbatoreste in familie, inconjurat de traditii – unele inca puternic urmate, unele inlocuite de cele “mai internationale”, iar altele mai prafuite, pierzandu-se in vartejul societatii moderne.

Copiii nostri micuti stiu ca un mos cu barba alba, in mantie rosie, ce calatoreste cu o sanie trasa de reni, le va aduce cadouri. Ei se pregatesc, isi scormonesc cele mai adanci dorinte, se chinuie sa le exprime (eventual in scris) si apoi spera ca mosul sa nu fie prea uituc sau prea sarac. Cei mici se bucura de tot ce se intampla in jurul lor, de tot ce li se ofera si de tot ceea ce sunt invatati.

Una dintre cele mai puternice traditii pastrate este colindatul. Colindele, cantece cu versuri ce spun povesti specifice tematic, cu o muzica placuta, pe alocuri evlavioase, ii atrag pe cei mici. Pentru ei poate fi un joc, ceva nou de invatat, un nou mod de exprimare. De aceea parintele trebuie sa faca un minim efort pentru a-l invata: fie ca va canta impreuna cu el, ca il pune sa asculte si apoi sa reproduca ceea ce aude, repetand cu el in prealabil versurile.

Toate acestea le poate invata si la gradinita, dar in felul acesta se creeaza o alta legatura parinte-copil, iar perioada sarbatorilor prinde o anume stralucire  si semnificatii calde. Cu o privire mai profunda asupra traditiilor, putem  povesti copiilor despre ideea de a aduce prin colind “binete si binecuvantare” in casele oamenilor. Cand colindele sunt invatate, vor fi incurajati sa le cante prin atentia si incantarea cu care sunt ascultati, dar si prin recompensele specifice.

Momentul colindatului este si o metoda de socializare, chiar un exercitiu de lucru in echipa, o metoda de amuzament constructiva. De ce? Pentru ca a colinda inseamna intai sa pregatesti “un program” impreuna cu un grup, implicit sa repeti, sa fii atent la cel de langa tine, sa urmezi pulsul si ritmul grupului. Astfel te aduni cu verisori, prieteni sau copiii de pe scara si incerci sa faci un cor. Abia apoi urmeaza “colinda”, aducand gazdelor urari de bine prin cantece deosebite. Iar momentele in care colindatorii merg spre alta gazda, sunt momente de veselie si interactiune.

Din umbrela colindatului fac parte obiceiul mersului cu Steaua, Capra, Plugusorul. In orasele mai mari se pierd mai usor aceste traditii. Pe de o parte este normal sa ai grija de copilul tau si sa nu-l lasi singur sa umble cu colindul. De aceea macar colindatul copiilor in mediu familial (parintilor si rudelor) este  o metoda de a duce traditiile mai departe.

De Alina Zaharia
Gradinite.com

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti