Lucrul manual - o activitate distractiva si necostisitoare pentru copii si parinti

Lucrul manual - o activitate distractiva si necostisitoare pentru copii si parinti

Timp liber - 23 Iulie 2009

Lucrul Manual reprezinta o ocazie minunata de a petrece timpul in mod placut si de a ajuta copilul sa isi dezvolte indemanarea si simtul creativ.

Micile lucrari pot fi oferite cadou rudelor, prietenilor, cunostintelor, cu diferite ocazii: zile de nastere, Ziua Mamei, Craciun sau Paste. Ce poate sa bucure mai mult o bunica decat un dar facut de mana nepotului sau nepoatei? Oricat de mic sau stangaci realizat ar parea, este un dar din suflet. Unde mai pui ca este facut cu buget minim. Creatiile pot fi folosite si pentru a decora casa de Craciun, Paste sau zile aniversare; pot fi transformate in felicitari sau hartie de ambalaj sau pot fi pastrate ca atare in caietul de amintiri al copilului. De asemenea pot fi expuse in camera lui ca o colectie de obiecte nepretuite.

Sfaturi generale:
  • Alegeti o ora potrivita de lucru, nu inaintea mesei sau inainte de a pleca undeva;
  • Alegeti un loc potrivit: o masuta protejata cu ziare sau o musama tinuta special pentru orele de creatii;
  • Purtati haine mai vechi care pot fi patate sau sortulete ca sa protejati hainele;
  • Hotarati-va ce proiect vreti sa realizati si colectati toate cele necesare;
  • Faceti curat imediat dupa terminarea proiectului.
Fiti organizati!

•    Pastrati toate materialele in cutii sortate pe categorii pentru a va fi mai usor cand veti lucra. De exemplu: tineti o cutie cu creioane colorate, una cu funde, alta in care sa puneti lipiciul, scociul, capsatorul. Fiti organizati cand creati si veti reusi sa faceti lucruri frumoase fara sa va enervati ca nu gasiti ce va trebuie.

•    Supravegherea stricta din partea parintilor este necesara in evitarea accidentelor. Unele materiale pot fi considerate periculoase pentru copii si de aceea este bine sa fiti atenti. Puteti folosi materiale putin costisitoare sau reciclabile. Nici nu va dati seama ca hartia ce va incurca prin casa, farfuriile de hartie ramase de la petreceri, sau frunze, flori, chiar pietre gasite la o simpla plimbare in parc pot fi transformate in obiecte de lucru pentru "marile capodopere".

•    Copilul trebuie incurajat pe parcursul proiectului si aplaudat la sfarsit, pentru a-l determina sa mai lucreze si data viitoare cu acelasi entuziasm. De asemenea, trebuie laudat in fata membrilor familiei si a prietenilor pentru a-l motiva sa continue.

•    Fiti cu ochii dupa materiale reciclabile! Borcane mari sau mici ce nu va mai sunt altfel de folos, hartie de impachetat de la un cadou primit recent, bucati de material de la o rochie veche sunt numai cateva exemple de lucruri pe care le puteti folosi la viitoare proiecte, fara sa cheltuiti nici un leu.

Alte materiale de prin casa pe care le puteti utiliza (atentie la copiii mai mici de 3 ani pentru ca exista riscul de a se ineca cu ele):

•    Fasole uscata, orez, diverse seminte, paste fainoase in diverse forme;
•    Vata, nasturi, fulgi, fire de lana, ata;
•    Farfurii de hartie de unica folosinta, suluri de hartie igienica, pungi de hartie;
Materiale care trebuie cumparate special pentru ora de lucru manual:
•    Creioane colorate, vopsele, pensule, foarfece cu varfuri rotunjite speciale pentru copii, hartie colorata, lipici.
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti