Rolul educatoarei in formarea prescolarului

Rolul educatoarei in formarea prescolarului

Psihologie - 15 Iulie 2009

Prin caracterul sau de mediu institutionalizat, gradinita ofera repere specifice in care se va inscrie relatia educatoare-copil, in procesul educational si dincolo de acesta. Desi imprumuta foarte mult din incarcatura afectiva a relatiei parinte – copil, noua relationare cu adultul pe care prescolarul o face odata cu intrarea in gradinita are cateva trasaturi aparte:


•    implica o anumita distanta;
•    presupune respectarea unor reguli de comunicare si relationare cu un adult, altul decat parintele;
•    este marcata de preocuparile explicite ale educatoarei in atingerea finalitatilor instructiv-educative propuse;
•    este mediata de preocuparea copilului prescolar pentru rezolvarea sarcinilor didactice;
•    este influentata de conditiile particulare pe care le are institutia educationala: spatiul unde este situata, dotarea, mobilierul, pregatirea cadrului didactic, programul special de instruire si formare.

Educatoarea este repede perceputa de copilul nou intrat in gradinita drept un adult semnificativ, in afara parintilor, pe care nu il accepta intotdeauna foarte usor, mai ales ca acest proces se suprapune adesea peste primele situatii in care copilul se desparte temporar de parinti. Mediul stimulativ al gradinitei si experienta de comunicare in astfel de situatii a educatoarei faciliteaza adaptarea prescolarului la noul sau statut.

Educatoarea devine pentru acesta un punct de reper in contextul bogat in provocari al gradinitei. Copilul se straduieste sa obtina atentia si aprecierea educatoarei, accepta fara conditionari regulile impuse de aceasta si ii recunoaste autoritatea absoluta. Acest lucru nu inseamna renuntarea copilului la manifestarea unor trebuinte firesti precum: afirmarea de sine, impartasirea impresiilor si a unor puncte de vedere personale, nevoia de a avea un anumit control asupra unor situatii educationale si de a-si exersa capacitatea de a alege si de a lua decizii iar aceste nevoi trebuie incurajate si indeplinite de educatoare ori de cate ori este posibil.

Rolul educatoarei in procesul instructiv-educativ presupune in primul rand transmiterea de noi cunostinte pentru copilul prescolar. Asumarea de catre educatoare a cestui rol presupune intelegerea faptului ca fiecare copil invata intr-un mod aparte si are nevoi de cunoastere diferite. Angajati in activitati de invatare, copiii sunt incurajati sa gandeasca singuri, sa ia decizii si sa gaseasca solutii pentru problemele intalnite.

Educatoarea este si organizatorul activitatii de joc a copilului, activitate in care se poate angaja uneori ca partener, insa intotdeauna observa, asista si regleaza conduita de joc a copiilor. Observarea activitatii ludice este pentru educatoare prilej de cunoastere a identitatii copiilor, a trairilor emotionale si a experientelor de viata traite, a calitatii cunostintelor, fapt care ii permite adaptarea si diferentierea modalitatilor de relationare individuala cu fiecare copil.

Rolul educatoarei in relatia cu copiii este si acela de mediator al comportamentului copiilor. Activitatea de disciplinare in gradinita este de natura pozitiva si implica respectarea de catre educatoare a unor principii de baza :
•    formularea regulilor de comportament intr-o maniera pozitiva si implicarea de cate ori este posibil a copiilor in stabilirea regulilor;
•    evitarea diminuarii respectului de sine si a motivarii, argumentarii prin comparatii intre copii;
•    redirectionarea comportamentelor inadecvate, grija de a nu amplifica sentimentul de vinovatie si rusine;
•    utilizarea cu discernamant a recompensei si pedepsei, folosirea cuvantului si a tonalitatii vocii ca instrumente pedagogice.
Nu trebuie uitat nici rolul de model pe care educatoarea il joaca in relatia cu copilul. Inclinatia spre imitatie a prescolarilor se manifesta si in preluarea rapida si fidela a comportamentelor, limbajului si atitudinilor pe care educatoarea le manifesta.

De aceea, increderea in sine, echilibrul psihic, capacitatea de comunicare eficienta, preocuparea pentru comunicarea interindividuala, dinamismul, simtul ordinii si a frumosului, calitati absolut necesare cadrului didactic se vor regasi si in personalitatea copiilor.

Tot acest ansamblu de relationari inerpersonale conditionate de rolurile sociale si facilitate de specificul activitatii din gradinita se reflecta in climatul psihosocial al grupei si al institutiei, cu amprenta sa asupra activitatii si dezvoltarii copiilor prescolari.

Inst. I. VILAIA OLGA
Gradinita P.P. nr. 14 Tg. Mures
Acest articol a fost preluat de pe sigla

Aboneaza-te la newsletterul Gradinite.com si primesti saptamanal articole pentru parinti pe teme de sanatate, educatie, psihologie si timp liber. Click aici

Articole copii Gradinite.comRSS Articole Gradinite.com


Abonare newsletter Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Mergi pe forum::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat

Voteaza poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat Rezultate poll::Gradinite.com::gradinite particulare si de stat
Gradinite.com on Facebook
Danonegradinite bucuresti